Haiguse ajal on tähtis täisväärtuslik toit

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Hapukapsasalat koos pohlade või jõhvikate ja meega.
Hapukapsasalat koos pohlade või jõhvikate ja meega. Foto: Karepa Ravimtaimeaed

Viimasel korral kirjutasin, mida lapsi ravimtaimedega turgutades tähele panna, täna jätkan samal teemal.

Külmetuse ja palaviku korral saab abi iisopi, pärnaõie ja musta leedri õite teest. Sobivad ka angervaks, aedmonarda, meliss, vaarikad. Need on parimad palavikualandajad. Tee jaoks võetakse 1 tl peenestatud taimepuru 200 ml kuuma vee kohta, maitsestada võib suhkruga. Mõnede uuringute põhjal aeglustab mesi toimeainete imendumist, sest mesi moodustab kaitsekihi mao limaskestale.

Kui külmetusega kaasneb nohu, võib sisse hingata kuuma auru, selleks sobivad iisop, männipungad, aed-liivatee. Kuigi nüüd on müügil inhalatsioonianumad, soovitan siiski vana kooli kaussi, kuhu pannakse taimed, kuum vesi peale ja rätiku all hingatakse auru. Nii saab kogu nägu taimeauru ja mõju on suurem. Sellist auruteraapiat võib teha mitu korda päevas, sedasi on saadud abi ka põskkoopa ja otsmikuurke põletiku korral.

Sellist auruteraapiat võib teha mitu korda päevas, sedasi on saadud abi ka põskkoopa ja otsmikuurke põletiku korral.

Kui taimi pole, siis Vene rahvameditsiinis kasutati kartuliauru: koorega keedetud kartulitelt valati vesi ära, lisati sorts viina ja tambiti peenemaks. Seda auru hingati rätiku all sisse. Määrimiseks võib kasutada nina- või külmetusesalve, mis tehtud taimedest ja eeterlikest õlidest.

Taimi võib omavahel segada

Köha vastu sobivad teesegud, milles on nii eeterlikke õlisid kui ka lima sisaldavaid taimi. Sobivad aed-liivatee, iisop, nõmm-liivatee (on küll nõrgem, aga sobib väikelastele), männikasvud ja -pungad, harilik pune. Eeterlikku õli sisaldavad taimed võitlevad viirustega, hävitavad mikroobe, lahtistavad röga. Lima sisaldavad taimed (Islandi samblik, altee, kassinaeris ja paiseleht) aitavad lima väljutada, pehmendavad kurku ja puhastavad hingamisteid.

Taimi võib omavahel segada. Islandi samblik on mõru, maitse pehmendamiseks võib lisada kibuvitsa vm marju ja keeta 30 minutit, lasta tõmmata veel 30–40 min. Soovi korral lisada mett või pruuni suhkrut. Juua võib lonkshaaval päeva jooksul. Islandi samblikul on ka higistama ajav ja palavikku alandav toime.

Lastele sobib köha vastu pärnaõie, nurmenuku, hariliku pune, kassinaeri õie ja lehtede tee, üheksavägise ehk kõrge vägiheina tee. Neid võib juua nii üksikult kui ka seguna.

Hästi aitab rinna määrimine ürdisalviga, eriti õhtul magama minnes. Vanasti määriti hanerasva tule paistel rinna peale, tänapäeval võib määrida duši alt või vannist tulles, kui nahk on soe. Samuti öösel sooja teki all mõjub salv tervendavalt. Heas ürdisalvis peaksid olema männipungad, liivatee ehk tüümian, eeterlikke õlisid: kadakas, eukalüpt, tüümian.

Kurguvalu korral saab abi lima sisaldavatest taimedest, nt kassinaeri õite ja lehtede tee. Mikroobe hävitavad iisop ja salvei. Väikelastele neid taimi suures koguses ja pikka aega anda ei soovitata, aga 3–4 päeva võib lonksudena juua. Nendega võib ka kurku kuristada.

Enda kogemuse põhjal on kibuvitsamarja tee ja siirup väga tõhusad kurguravijad. Kibuvitsamarjades olevad karotenoidid tugevdavad ja taastavad limaskesti. Kibuvitsamarjadele võib keetmise ajal lisada nelki ja ingverit. Nelk on üks tugevamaid antibakteriaalseid taimi. Ise olen aastaid teinud kibuvitsasiirupit ja moosi viiruste ajaks ja kurguraviks. See on meie rannarahva traditsioon, kuna mere ääres kasvavad kurdlehised kibuvitsad. Aga siirupit võib teha ka viirpuu viljadest jm punastest marjadest. Praeguse aja jõuluteed sisaldavad nelki ja ingverit. Poes müüdav hibiskus võib samuti koos vürtside ja teiste taimedega (kassinaerilehed, pune) kurguteeks sobida.

Tähtis on täisväärtuslik toit

Külmetus- ja viirushaigused kurnavad keha, seepärast on organismi tugevdamiseks tarvis täisväärtuslikku toitu.

Jahu ja piimatooteid ei soovitata tänapäeval köha, kurguvalu ja nohu ajal tarbida. Enda lapsepõlves sain küll piima meega või soodaga, kui köha oli. Aga toit ja selle töötlemine on muutunud.

Mesi.
Mesi. Foto: Ants Liigus

Mesi on ikka naturaalne ja seda võib kindlasti tee kõrvale limpsida või tee sisse panna. Samuti võiks mett kasutada smuutides. Kurgupõletiku korral sobib peet meega, külmetuse ja köha korral igasugused aedviljasupid – seller, porgand, petersell, peet, sibul, küüslauk ja maitsetaimed on head gripisupi koostisosad. Lihast eelistada loomaliha, selles on rohkelt mineraale. Maitsetaimed on needsamad, mis tee sisse lähevad: iisop liha- ja oatoitudele, tüümian sobib kõikidele roogadele, harilik pune lihale, aga ka odratoitude sisse, ingver, küüslauk. Salatiks sobib hapukapsasalat koos pohlade või jõhvikate ja meega. Riivitud kõrvits koos ebaküdoonia­mahla või siirupiga ja marjadega. Magustoiduks marjad – smuutid, mahlad, siirupid, moosid. Külmetushaiguste aja marjad on vaarikad, astelpajumarjad, pohlad, jõhvikad, mustad sõstrad.

Üks asi on terveks saada, teine asi on taastuda, et mitte uuesti haigeks jääda. Seepärast on vaja ka pärast tervenemist last kvaliteetse toidu ja loodusandidega toetada. Külmal ja viirusterohkel ajal tuleks juua sooje jooke, taimeteesid ja mahlu. Tarvitada päevakübarasiirupit või -teed, süüa kodumaiseid aedvilju, marju ja mett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles