Sahvrist jagub toitu ka talvisele peolauale

Tiit Efert
Copy
Laidile meeldib seenel käia, seda näitab ka tema keldririiul.
Laidile meeldib seenel käia, seda näitab ka tema keldririiul. Foto: Tiit Efert

Mustvee piirkond kannab edasi Peipsi toidu traditsioone, aga siin on käeulatuses ka Alutaguse kant oma metsikute laantega. Kogu kraam talletub kohalike keldrites ja sahvrites, kust see jõuab ka jõulude ja aastavahetuse peolauale.

Mustvee kultuurikeskuse juhataja Laidi Zalekešina on usin korilane ja aednik. Oma korilusretkede saavutusi ja leide jagab ta Facebookis. Hooaja hakul käib korilastest sõprade hulgas lõbus võistlus, kes esimese seenepildi saab üles pandud.

Tavaliselt lõpetab ta korilushooaja detsembris lehterkukeseente korjamisega, kuid tänavu oli detsembri alguses käre pakane. „Oli võrratu seeneaasta, puravikke oli hästi palju,” kiitis ta. Selle kinnituseks leiab maja keldrist hulganisti marineeritud seeni. Kui nendest isu täis saab, on Laidil kohe varnast võtta salati­idee. Selleks tuleb marineeritud seened nõrutada ja hakkida, lisada küüslauguküüs, kaks keedetud muna ning kõik kokku segada majoneesiga. „Ideaalne salat peolauale, mida saab serveerida koos leivaga,” lisas Laidi.

Korilushooaeg hakkab tema jaoks pihta kevadel, kui nõges ja naat nina mullast välja pistavad. Siis saab teha värskendavaid salateid ja suppe. Kevadel korjab ta enda tarbeks karulauku. Selleks sõidab ka Mustveest Jõhvi poole, sest seal asuvat karulauguparadiis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles