Koera võib paugutamisega harjutada

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Paugukartjatele võib abi olla, kui kodus arvutist või telefonist hakata vähehaaval ilutulestiku helisid laskma, samal ajal koeraga mängides või maiust söötes.
Paugukartjatele võib abi olla, kui kodus arvutist või telefonist hakata vähehaaval ilutulestiku helisid laskma, samal ajal koeraga mängides või maiust söötes. Foto: Shutterstock

Elu näitab, et detsembrikuuga käib linnades ja külades kaasas tihe paugutamine, mis ajab koerad haukuma ja see omakorda ärevile nende omanikud, naabritest rääkimata. Mida päev aastavahetusele lähemale, seda enam kasvab koeraomanike mure.

Nii võttiski Maa Elu uurida, kas saaks oma lemmikuid kuidagi paugutamisega harjutada või kuidas paugustressi leevendada.

Viljandis tegutseva Männimäe loomakliiniku loomaarst ja juhataja Helen Valk tõdes, et paljud loomad ei karda mitte ainult ilutulestikuga seotud paugutamist, vaid ka müristamist, ehitamisel tekkivaid tugevaid mütse ja muid äkitselt tekkinud valjusid helisid.

Vanusega võib hirm kasvada

„Miks osa loomi kardab ja teised mitte, ei oska öelda,” nentis ta. Alati ei tingi seda ka mõni varasem halb kogemus. Hirm paugutamise ees võib tekkida looma vananedes.

„Elan ise koos koeraga, kes hakkas paugutamist ja mütse kartma pärast 1,5aastaseks saamist, varem seda muret polnud,” rääkis Valk. „Kahjuks võib hirm paukude ees olla nii suur, et loomal tekib paanika, hirm, värisemine, põgenemissoov. Seetõttu võivad nad ennast vigastada, kuhugi alla või vahele pugedes.”

Tõsise mürahirmu korral on keeruline kiiret lahendust pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles