VÄLISMAALT ⟩ Tuhanded põhjapõdrad on toitu otsides uitama läinud

maaelu.postimees.ee
Copy
Paljud karjakasvatajad on hakanud põhjapõtradele lisatoitu andma, et nad ei rändaks toitu otsides kaugele.
Paljud karjakasvatajad on hakanud põhjapõtradele lisatoitu andma, et nad ei rändaks toitu otsides kaugele. Foto: Donat Sorokin

Lapimaa karjakasvatajad püüavad leida tuhandeid põhjapõtru, kes on oma kodukandist eemale rännanud, sest nende toit jäi jääkihi alla.

Mõned põhjapõdrad on rännanud koguni 100 km lõuna poole, et leida toiduks taimi ja samblikke, vahendab BBC.

Karjakasvatajad otsivad neid Põhja-Soome ja Rootsi metsades, mõned isegi helikoptereid kasutades.

Ilma soojenemise tõttu on varem maha tulnud lumi vahepeal sulanud ja uuesti külmunud, tekitades lume pinnale kõva kihi. “Põhjapõdrad ei suuda jäätunud kihti ära kraapida, seetõttu liiguvad nad eemale, otsides paiku, kus on lund, mida nad saavad hõlpsalt eemaldada, et lume all olevaid samblikke süüa,” selgitas Soome loodusvarade instituudi vanemteadur Jouko Kumpula.

“Sõidame tunde ja tunde, et leida oma põhjapõtru ja neid tagasi karjatada, kuid talvistes oludes on see väga raske. Seega kasutame ka helikoptereid ja see on väga kallis,” sõnas 62-aastane Kirde-Rootsi karjakasvataja Tomas Seva.

Tomas Seva sõnul on tema kodukülast ja lähedalasuvast külast viimastel päevadel minema rännanud umbes 8000 põhjapõtra ning paljud neist on läbinud ebatavaliselt pikki vahemaid. Mõnikord on nad segunenud teiste karjadega. “Seega on nende eraldamine teiste karjast ja tagasitoomine tohutu väljakutse."

Teadlaste sõnul on viimastel aastatel sagenenud juhtumid, kui Lapimaa talvistel karjamaadel on põhjapõtru keeruline karjatada.

"Ka kaks aastat tagasi olid põhjapõtrade ja nende karjakasvatajate jaoks rasked," ütles Soome teadlane Jouko Kumpula. Tema sõnul tuli selliseid talvi varem ette kord 30 aasta jooksul, kuid kliimamuutuste tõttu on need paraku aina sagedasemad.

Mõned Lapi karjakasvatajad on hakanud oma loomadele lisatoitu andma, lootes probleemile lahenduse leida. “Nad on vabapidamisel olevad loomad, nii et nad otsivad ise toitu, kuid talvine taimestik on jääkatte all, seetõttu on karjakasvatajad hakanud neid loomi talvel toitma," ütleb professor Oystein Holand Norra ülikoolist. Nad söödavad neid talvel heina ja muu lisatoiduga, et loomad ei peaks talvel toitu otsides rändama minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles