Võõrtöölise tööpõli jäi Eestis lühikeseks

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Adetunji Olusesan Adetola.
Adetunji Olusesan Adetola. Foto: Tiiu Leis

Maa Elu kirjutas septembris Harjumaal Kuivajõe farmis töötavast nigeerlasest Adetunji Olusesan Adetolast (42). Mõni päev pärast loo ilmumist sõitis farmi õuele politseivärvides auto ja politsei viis Adetunji (hüüdnimega Adi) ära ning paigutas kinnipidamiskohta.

Farmiomaniku Urmas Põlluaasa teada oli Adil töötamist lubav kaart veel kehtiv, ent politsei sõnul oli mehele juba varem lahkumisettekirjutus tehtud. „Tal puudus seaduslik alus Eesti Vabariigis viibimiseks ja töötamiseks. Sellegipoolest tabati ta 21. septembril farmis töötamast. Kaart, millele farmi juht viitab, ei anna seaduslikku alust töötamiseks. Isik peeti kinni lahkumiskohustuse täitmiseks,” selgitas Põhja prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juhi Ülav Kalf.

Kui Adi Kuivajõe farmi tööle läks, oli tal Urmas Põlluaasa sõnul kaasas Eesti isikukoodiga kaart. „Mulle selgitati Vao pagulaskeskusest, et sellega võib inimese tööle vormistada ja selle kaardiga sai Adi ametlikult tööle vormistatud ka seekord,” rääkis Põlluaas.

Vaido Kütt Vao pagulaskeskusest ütles, et rahvusvahelise kaitse taotleja võib tööle minna pärast kuue kuu möödumist taotluse andmisest. Vastav märge tehakse ka rahvusvahelise kaitse taotleja tunnistusele, mis kuupäevast võib tööd teha.

Põlluaas oli nördinud, sest kohalike seast töötajaid leida on peaaegu võimatu ning Adi oli läbinud väljaõppe ja tegi tublit tööd.

Kuigi Põlluaasa andmeil oli Adi esitanud uue asüülitaotluse, saadeti ta riigist välja. Adi kaitseks asus tegutsema advokaat, ent temaga ei saa Maa Elu enam ühendust. Põlluaas ei ole katsetest hoolimata Adiga enam ühendust saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles