Põllumajanduse tippjuht: lehm on Eesti riigi areng

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Avo Kruusla koos Tiiu Kirsipuu tehtud skulptuuriga „Kuldne viljapea”. Põllumajanduse tippjuhte tunnustatakse aastast 2013.
Avo Kruusla koos Tiiu Kirsipuu tehtud skulptuuriga „Kuldne viljapea”. Põllumajanduse tippjuhte tunnustatakse aastast 2013. Foto: Marko Saarm/Sakala

„Öeldakse, et kaks asja on elus kindlad – surm ja maksud. Eesti riigis on kolmas ka. Hästi madal piimahind,” sõnas tänavu põllumajanduse tippjuhiks valitud Avo Kruusla.

Avo Kruusla nimetas korduvalt, et on arvude inimene. Ka erakorraliselt piimakarja- ja seakasvatajatele eraldatud toetusest kõneldes haaras telefoni ja kalkuleeris ajakirjanikule selgitamiseks välja, et lehmakasvatajatele on saadav toetus piimakarjas ühele lehmale vajaliku soola raha, 30–50 euro ringis, seega sisuliselt võib seda pidada riigi žestiks. „Kas see päästab põllumeest? Ükskõik, kellega räägid, võlgnevus ühe lehma kohta on mitu korda suurem,” lisas ta.

Kruusla kordas aastaid tagasi raadiointervjuus öeldud mõtet, millele seni alla kirjutab – toetused on kahe otsaga kepp, kunagi ei tea, kumma otsaga vastu hambaid saab.

„Kui makstaks õiglast hinda, poleks meil mingeid toetusi vaja. Iga abi annab märku, et riik on aidanud ja te peategi oma toodangu odavalt käest andma,” põhjendas ta.

Põlvamaal Põlgaste külas asuv Kaska-Luiga talu, mis kannab edasi Kruusla vanaisa talu nime ja kus haritakse teiste seas ka vana talu maid, koosneb nüüdseks kolmest ettevõttest: Kaska-Luiga OÜ, Hurmi Agro OÜ ja AT&MK OÜ. Esimest juhib Avo Kruusla, teist poeg Marek ja kolmandat tütar Angeelika. Kokku annavad nad tööd 61 inimesele, hoolitsevad 1100 lehma ja 1000 mullika eest ning harivad 2600 hektarit põllumaad.

Küsimusele, kui ettevõttel olekski ainult piimakari, kas nad praegu üldse jätkaksid, vastas Kruusla: „Minu jaoks on lehm Eesti riigi areng. Eesti piimakari on üks Euroopa parimaid, kuid aretustöö tulemused poleks nii säravad, kui juba meie esivanemad ei oleks sellega kahe sajandi jooksul tegelenud. Kõike seda prügikasti visata on vastutustundetu.”

Töö pole karistus

Talus tegeletakse lisaks piimakarja- ja viljakasvatusele ka aretustööga ning praegu on Eesti mullikal Kruusla sõnul maailmas nii tuntus kui ka hind: Kaska-Luiga, Hurmi Agro ja AT&MK mullikaid on Maltal, Gruusias, Tatarstanis, Ukrainas, Türgis, Usbekistanis ja veel paljudes riikides.

Kuidas aga õnnestus, et ka lapsed on tegusad põllumajandusvaldkonnas?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles