Loomulikult leiab rikkalikult jõululaualt igasuguseid hõrgutisi, nagu õunte ja kapsaga täidetud hani, soolakurgid, salatiga serveeritud külm kanaliha, vahukoorekreemiga tort ja muud maiused. Kuna paljud slaavlased ei pea enam rangelt kinni õigeusu traditsioonidest, tähistatakse jõule sageli ka muu maailmaga samal ajal detsembris.
Pirukad porgandi ja suitsulõhega
Rikkaliku täidisega värsketele pirukatele on raske vastu panna. Pärmitainast ei tasu karta, sest tegemist ei ole keerulise ega vaevarikka protsessiga, vaid tainaga, mille puhul tuleb lihtsalt mõne reegliga arvestada. Tainaga tööd on tegelikult väga vähe, ainult kerkimiseks kulub veidi aega. Tähtis on, et taina valmistamise komponendid oleksid toasoojad ja tainal ei lastaks pikalt kerkida (tuleb kinni pidada retseptis olevatest aegadest), kuid samas ei tohiks tainast ka liigselt väntsutada. Üldjuhul teeb pärm ilusti oma töö ja tainas kerkib kohevaks suhteliselt kiirelt.
Kerkimise ajaks võiks kauss olla kaetud köögirätiga ja asuda võimalikult tuulevaikses kohas. Toatemperatuuril kulub kuni 60 minutit. Kui ahjus on olemas režiim taina kergitamiseks, soovitan kindlasti seda kasutada. Niiskes tuulevaikses keskkonnas kerkib tainas tavaliselt juba 20 minutiga kahekordseks.
Soovi korral võid teha ka suured pirukad. Selleks rulli tainas ristkülikuks. Aseta ühele poolele täidis, tõsta teine pool üle ja vajuta ääred korralikult kinni. Äärte kinni pressimiseks võid kasutada ka kahvlit. Selline suur pirukas, mida võib näiteks kulebjaakaks nimetada, on Vene köögis eriti levinud seene-, sibula-, liha- ja kapsatäidisega, samuti porgandi ja suitsukalaga.
Mina tegin seekord poolest tainast väikesed porgandipirukad ja teisest poolest ühe suure lõhepiruka.
Tainas:
• 5 dl piima
• 30 g pärmi
• 1 sl suhkrut
• 1 tl soola
• 700–800 g jahu
• 50 g sulatatud võid
Kuumuta piim umbes käesoojaks ja lahusta selles pärm. Lisa soola ja suhkruga läbisegatud sõelutud jahu ja pisut jahutatud sulatatud või. Sega läbi ja sõtku ühtlaseks tainaks (kulub mõni minut). Kata kauss köögirätiga ja lase tuulevaikses soojemas kohas kahekordseks kerkida (kulub umbes üks tund).
Jaga tainas pooleks. Rulli esimene osa tainast õhukeseks (paksus 0,5 cm). Tee vormi või tassiga ümmargused tainakettad, aseta porganditäidis ühele poolele ja keera teine pool peale. Vajuta ääred tugevalt kokku. Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt 1 sl piima või veega lahtiklopitud munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 12–15 minutit, kuni pirukad on kuldpruunid.
Korda sama teise poole taina ja lõhetäidisega.
Porganditäidis:
• 400 g keedetud porgandeid
• 2 kõvaks keedetud muna
• 3 sl hapukoort
• 1 tl suhkrut
• u 0,25 tl riivitud muskaatpähklit
• värskelt jahvatatud musta pipart
Riivi porgandid peenelt, tee munad kahvliga puruks. Sega kõik komponendid omavahel.
Lõhetäidis:
• 4 keedetud muna
• 300 g suitsulõhet
• 200 g kodujuustu
• 4 sl hapukoort
• peotäis hakitud värsket tilli (soovi korral)
• värskelt jahvatatud musta pipart
Tee munad kahvliga puruks, haki lõhe peeneks. Sega kõik komponendid omavahel.