Jõulupuu tahab toasoojusega harjuda

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Et okkad ilusti küljes püsiks, tahab kuusk toas esimestel päevadel palju vett. 
Et okkad ilusti küljes püsiks, tahab kuusk toas esimestel päevadel palju vett. Foto: Konstantin Sednev/Postimees

Ilmselt on kõik tähele pannud, et vahel püsib jõulukuusk toas kaua ilus, aga vahel pudisevad okkad hirmuäratava kiirusega maha. Miks see nii on?

Jõulupuid varuva ja turustava Artistoni projektijuht Tarmo Vahter rääkis, et päris ühest vastust sellele küsimusele ei olegi, sest vahel käituvad ka samalt kuusepõllult raiutud puud pisut erinevalt, kuid oma kindlad reeglid on siiski olemas.

Esiteks on nulg tubli okaste kinnihoidja isegi soojas toas ka siis, kui ununeb vahel õigel ajal nõusse vett lisada. Kui aga eelistada harilikku kuuske, siis see nõuab tõesti hoolikamat kätt.

„Meie müüjad küsivad platsil ostjalt, kas neil on plaanis kuusk kohe tuppa viia ja siis pakuvad, et saevad tüve alt litri ära,” rääkis Vahter.

Esimestel päevadel tahab tuppa toodud kuusk palju vett ja et ta paremini vett omastatud saaks, ongi hea tüve allosast paarisentimeetrine ketas maha saagida. Ehk käituda tuleks justkui lõikelillega, millele tehakse kodus varrele uus lõige ja kiiresti vette. Paaril esimesel päeval kontrollige kindlasti vähemalt korra, ega veeanum tühjaks pole saanud, hiljem tahab puu juba vähem juua.

Kui väljas on tublid miinuskraadid, tasub kuuse sooja tuppa toomisega viivitada – mida külmem ilm ja soojem tuba, seda kauem tuleb puud soojaga harjutada. Muidu viskab puu temperatuurišokist okkad maha.

Hea oleks lasta kuusel vähemalt mõni tund, aga parem üle öö garaažis või jahedas esikus seista ja alles siis sooja ruumi tuua.

Toas ilutseb jõulupuu ikka aukohal, aga kui teil on valida, olgu see võimalikult jahe koht. Kui puu peab seisma kamina kõrvale, tuleks targu nulu kasuks otsustada.

Kui peres kass, peab kuuse kinnitamisele ekstra tähelepanu osutama. Ronimishullu kiisu vastu ei pruugi kuusejalast piisata ja arukas oleks puu ka lakke kinnitatud konksu või kruvi külge siduda.

Praegu müüakse poes rikkalikus valikus potis kasvavaid jõulupuid. Pottides müüdavaid ebaküpresse võib kevadel peenrasse istutada ja sobivate ilmade korral võivad need isegi ilusti kasvama minna ja mõne aasta silmailu pakkuda, kuid käredat pakast ei pruugi nad üle elada. Kuid katsetamislusti ei saa ju keelata. Rahuliku südamega võib välja istutada kuuse, nulu ja kadaka sorte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles