Teadlane annab nõu: kuidas teha nii, et jõulupuu ei pudiseks

maaelu.postimees.ee
Copy

Dendroloogia dotsent Ivar Sibul selgitab Eesti Maaülikooli Rohelise Ülikooli järjekordses videosarjas, kuidas jõulupuud valida ja seda säilitada.

Jõulupuude ajalugu ulatub juba 15. sajandisse. “Tänavustel jõuludel tähistame 580. aastat päevast, mil 1441. aastal püstitati Tallinna turuplatsile Mustpeade gildi kaupmehesellide poolt maailma kõige esimene avalik jõulupuu, millest sai iga-aastane traditsioon ja mis jätkub nii linnades kui kodudes ka täna,” kommenteeris Sibul.

Tähtis on valida õige kõrgusega puu. “Jõulupuud valides peaks kõigepealt mõtlema ning hindama, kui palju ruumi on kodus puu jaoks. Ehk jõulupuu valimisel tuleks teada esmalt toa kõrgust ja jõulupuu võra soovitud laiust. Kõige parem oleks, kui jõulupuu on tuppa paigutatud nii, et see ei segaks tavapärast kodus ringi liikumist. Kuldreegel on, et jõulupuu ladva ja lae vahele võiks jääda pool meetrit vaba ruumi. Kodus ei tohiks puud kindlasti kuuma radiaatori ega ka ahju või kamina ette või lähedale asetada,” lisas ta.

Kuldreegel on, et jõulupuu ladva ja lae vahele võiks jääda pool meetrit vaba ruumi.

Paremaks säilimiseks tuleb puul lasta aklimatiseeruda. “kindlasti ei tohiks puud õuest kohe sooja tuppa toimetada, et temperatuuri muutus ei oleks liiga järsk. Külmunud puu ostmisel tuleb jõulupuul võimaluse korral enne tuppa toomist jahedamas (0…10°C) kohas lasta üles sulada. Teel õuest tuppa võiks teha veel vähemalt paaritunnise vahepeatus jahedas tuulekojas, verandal või garaažis, kus temperatuur on 10-18°C,” andis ta nõu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles