Väiketootjatele tuleb tellimusi ka veel 24. detsembril

Tiit Efert
Copy
Korilase Köögi nime all toitlustusega tegeleva ­Margit Välja kõige populaarsem toode on piparkoogi­tainas.
Korilase Köögi nime all toitlustusega tegeleva ­Margit Välja kõige populaarsem toode on piparkoogi­tainas. Foto: Tiit Efert

Nii mõnegi väiketootja jaoks on jõulud õnnelik aeg, mil tellimuste hulk kasvab koguni niipalju, et ei jõua ära teha. Samas on neidki, kelle jaoks on see üks töökas periood kogu muu aasta kõrval.

Korilase Köögi nime all toitlustusega tegeleval Margit Väljal pole küll ühtset toodet, aga tellimusi on niipalju, et ei jõua kõiki soove täita. Kuigi tal käib abilisi, nimetab ta ennast ühemehebändiks. Enda teenuse müümisega ta tegelema ei pea, kliendid tulevad ise tema juurde. Korilase Köögi lähenemine on individuaalne, valmistab seda, mis kliendile meeldib. Tänavu on esile kerkinud virtuaalsed jõulupeod, mille jaoks saadetakse töötajatele pakid koju ja peomelu hoitakse arvuti kaudu suheldes.

Korilase elu kajastub ka jõulutoitudes. „Niipalju kui suvel olen saanud koguda, saan nüüd kasutada,” sõnas Välja. Näiteks pakub ta kuuseokkasoola ja murulauguseemet ning ürte paneb küpsiste sisse. Varutud on ka soolaseeni, jõhvikaid, pohli. „Üht-teist on, aga mitte niipalju kui koriluse hooajal,” rääkis Välja.

Küll on aga detsembri algus tellimuste tippaeg. „Paljud on viimasele minutile jätnud ja praegu mõtlevad, mis teha,” rääkis Välja. Jõulutellimused hakkavad tulema novembri alguses ja tööd jagub jõululaupäevani välja. Seejärel võtab Välja n-ö juhtme seinast ning veedab pühad ja aastavahetuse perega. Kui varem on detsember töörohkusega esile kerkinud, siis tänavu on kevadest saati palju tööd olnud.

Tellimused alles tulevad

Hiiumaal Sõrve poolsaare tipus asuva Hõbekala kõige populaarsemad kinkepakid olid neli aastat tagasi puidust kastis, kus peamiselt nende enda tooted koos kihiseva joogiga. Järgneval aastal lisati teiste Hiiumaa tegijate tooteid ja käsitööd. „Viimastel aastatel on jõulud olnud ikka töised, kuid nüüd panevad firmad ise kingitusi kokku ega telli nii palju valmis kinkepakke, vaid pigem ühte Hõbekala lemmiktoodet,” selgitas perenaine Kätlin Kiisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles