Eesti oma tervislikud võrsed kasvavad unikaalses mullata farmis

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Rohefarmi võrsekasvatamise protsess on kiire ja väga väheste jäätmetega.
Rohefarmi võrsekasvatamise protsess on kiire ja väga väheste jäätmetega. Foto: Virgo Haan

Viimsis võrseid kasvatav Rohefarm on võtnud südameasjaks maitsvate ja tervislike võrsete populariseerimise Eestis.

Farmi loomise idee tekkis Janno Roodil neli aastat tagasi. „Esimesed katsetused toimusid wasabi’ga, kuid mõistsime, et see on üks kõige raskemini kasvatatavaid taimi maailmas ning riivitava juure kasvatamiseks kulub umbes kaks aastat,” rääkis Roodi.

Hakati otsima kiiremini kasvavaid alternatiive ja jõuti võrseteni. „Teekond on olnud pikk ning võrsekasvatuse katsed ja õige taimekasvatusmeetodi leidmine võttis aega kaks aastat, enne kui jõudsime nüüdse Rohefarmi lahenduseni ja meeskonna loomiseni,” rääkis Janno Roodi.

Farmi loomisel pole Roodi pidanud palkama ehitajaid, sest kõik meeskonna liikmed on valmis pintsaku maha viskama ja käed mustaks tegema. „See omakorda on võimaldanud investeeringute mahtu väiksemana hoida,” selgitas ta.

Unikaalne kasvatusmeetod

Rohefarmi võrsekasvatamise protsess on kiire ja väga väheste jäätmetega. Farm on unikaalne, kuna kasvatab võrseid aeropoonilisel meetodil. „Kasvatus toimub ilma mullata, mis teeb kasvatustsükli väga kiireks,” rääkis Roodi.

Taimed sirguvad sisetingimustes vertikaalsete korrustena üksteise peal. „Nad vajavad kasvamiseks ainult valgust, vett ja toitaineid. Traditsioonilise põllumajandusega võrreldes kulutab aeropooniline taimekasvatus vähem vett ning võimaldab taimi kasvatada aasta ringi ilmastikuoludest sõltumata,” ütles Roodi.

See omakorda teeb tootmise soodsamaks ja lõpphinna tarbijale taskukohasemaks. „Lisaks ei pea me taimi enne kasutamist pesema, mis pikendab nende säilivust ja kena väljanägemist,” märkis Roodi.

Protsess ise koosneb kolmest osast: külvamine, kasvatus ja lõikus. Sekka veel jahutus ning pakkimine. Võrreldes mullal kasvatamisega on külvamine palju kiirem. „Suudame pärast saagi koristust samal n-ö peenral uue külvi teha juba viie minutiga. Taimed on pärast lõikust puhtad, sest neid ei kasteta pealtpoolt, vaid toitaineid antakse otse juurestikku,” rääkis Roodi.

Tavatarbija alles avastab võrseid

Kuigi restoranid on toiduvalmistamisel kasutanud võrseid juba aastaid, siis tavatarbijani on võrsete kasutamine hakanud jõudma alles viimaste aastate jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles