Nädala mõte: kannatame ära?

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Ilmselt pole inimest, kellele kõrge elektrihind praegu muret ei teeks.
Ilmselt pole inimest, kellele kõrge elektrihind praegu muret ei teeks. Foto: Paul Poderat

Pole ju uudis, et eestlane pole kunagi millegagi rahul. Küll on külm, siis on palav, on odav, on kallis, on ilus, on kole, on vaja, ei ole vaja. Praegu on aga olukord, kus rahulolematust on rohkem, kui harjunud oleme. On külm, on kallis, on teadmatus, on haavatavus.

See, kui haavatav inimene on, tuleb meelde siis, kui seis on halb, aga ise midagi paremaks teha ei saa. Meie väikeses kogukonnas saabus krõbekülm koos katlamaja rikkega, mis tähendas, et mõnes suurema aknaga ruumis langes temperatuur lausa 15 kraadini. Toas on külm, õues on külm. Paneks puhuri, aga elektrihind teeb ajalugu. Ega midagi, kampsun selga, villasokid jalga, kannatame ära. Aga ei ole mugav. Meie esivanematel polnud samuti mugav elu. Paraku meil on ja seda haavatavamad me oleme.

Ilmselt pole inimest, kellele kõrge elektrihind praegu muret ei teeks. Üks pool on tavatarbijad, kes valivad teadlikult pesupesemise aega ega jäta asjata lampe põlema, kuigi on neidki, kes ei saa end toasoojata jätta. Teine pool on tootjad, kes ei saa soodsama elektriga aega valida. Toidutootja ei saa täna vähem soojendada/jahutada kui eile, loomapidajal vajavad loomad laudas iga päev hoolt. Suurte külmadega on need kulud hoopiski suuremad kui muidu.

Kui kuulen väiketootjat ütlemas, et praegu läheb kogu kasum elektriarve kinnimaksmiseks, teeb see murelikuks. Seda enam, et näiteks Kesk-Euroopa elektrihinnad ei tee parasjagu rekordeid. See tähendab, et Kesk-Euroopa tootja kasum ei kulu elektriarvetele. Pole vaja olla ekspert, et mõista, kumb konkurentsis tugevam on.

Kuidas meie tootjad vastu peavad? Milline on ees ootav hinnatõus, mille abil nad on võimelised hakkama saama? Kuidas tavatarbija hinnatõusu vastu võtab?

Teadmatust on veelgi. Millalgi uuel aastal avab Eestis uksed sakslaste odavtoidukett. Mida see meie tootjate konkurentsivõimega teeb, me veel näinud ei ole. Tarbija loomulikult rõõmustab ja see ongi arusaadav, sest ka tema eelarvest ampsab toasoojale kuluv kallis elekter või gaas märgatava osa. Rääkimata muust hinnatõusust, mis kogu aeg vaikselt ülesmäge hiilib.

Hirmus on, kui mõelda, mida uus aasta kaasa toob. Kui kaua raske aeg kestab? Hinnad tõusevad, tarned on pikad, toorainepuudus kimbutab, rääkimata koroonaviirusest, mis endiselt kuhugi kadunud ei ole. Tahaks ju aasta lõpus helgeid mõtteid mõelda ja ootusärevalt uude kiigata, aga ilmne on, et uus aasta tuleb karm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles