Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

Jõulud on väiketootjate jaoks kibekiire aeg

Korilase Köögi nime all toitlustusega tegeleva ­Margit Välja kõige populaarsem toode on piparkoogi­tainas.

Nii mõnegi väiketootja jaoks on jõulud õnnelik aeg, mil tellimuste hulk kasvab koguni niipalju, et ei jõua ära teha. Samas on neidki, kelle jaoks on see üks töökas periood kogu muu aasta kõrval.

Korilase Köögi nime all toitlustusega tegeleval Margit Väljal pole küll ühtset toodet, aga tellimusi on niipalju, et ei jõua kõiki soove täita. Kuigi tal käib abilisi, nimetab ta ennast ühemehebändiks. Enda teenuse müümisega ta tegelema ei pea, kliendid tulevad ise tema juurde. Korilase Köögi lähenemine on individuaalne, valmistab seda, mis kliendile meeldib. Tänavu on esile kerkinud virtuaalsed jõulupeod, mille jaoks saadetakse töötajatele pakid koju ja peomelu hoitakse arvuti kaudu suheldes.

Korilase elu kajastub ka jõulutoitudes. „Niipalju kui suvel olen saanud koguda, saan nüüd kasutada,” sõnas Välja. Näiteks pakub ta kuuseokkasoola ja murulauguseemet ning ürte paneb küpsiste sisse. Varutud on ka soolaseeni, jõhvikaid, pohli. „Üht-teist on, aga mitte niipalju kui koriluse hooajal,” rääkis Välja.

Küll on aga detsembri algus tellimuste tippaeg. „Paljud on viimasele minutile jätnud ja praegu mõtlevad, mis teha,” rääkis Välja. Jõulutellimused hakkavad tulema novembri alguses ja tööd jagub jõululaupäevani välja. Seejärel võtab Välja n-ö juhtme seinast ning veedab pühad ja aastavahetuse perega. Kui varem on detsember töörohkusega esile kerkinud, siis tänavu on kevadest saati palju tööd olnud.

Tellimused alles tulevad

Hiiumaal Sõrve poolsaare tipus asuva Hõbekala kõige populaarsemad kinkepakid olid neli aastat tagasi puidust kastis, kus peamiselt nende enda tooted koos kihiseva joogiga. Järgneval aastal lisati teiste Hiiumaa tegijate tooteid ja käsitööd. „Viimastel aastatel on jõulud olnud ikka töised, kuid nüüd panevad firmad ise kingitusi kokku ega telli nii palju valmis kinkepakke, vaid pigem ühte Hõbekala lemmiktoodet,” selgitas perenaine Kätlin Kiisk.

Tema sõnul saabub mõni tellimus novembri lõpus, aga neid võib tulla ka vahetult enne jõule. „Oleme väga paindlikud ja väiketootjale kohaselt püüame täita kõiki soove ja viime ise tellimused kohale. Selle aasta tellimused hakkavad alles tulema, seega vara ennustada, kuidas läheb,” rääkis Kiisk. Keskendutakse pühade­hitile: Hõbekala jõuluräimed kuuseokka-sidrunimarinaadis koos apelsini, tšilli ja vürtsidega.

Korvid kingipakendiks

Avinurme Puiduaida korve kasutatakse peamiselt jõulukingituste pakendina: kui sisu ära tarbitakse, hakkab korv elama oma elu. Juhataja Eveli Toomingu sõnul peetakse järjest tähtsamaks, mille sisse kingitusi pakitakse. „Pappkarp kaob, aga korv jääb aastateks kasutusse,” lausus Tooming. Õnneks hakatakse Eesti käsitöö väärtust meil ja välismaalgi järjest rohkem mõistma. Pikkade kogemustega firmad hakkavad korvitellimusi esitama juba augustis, aga puidust suveniiride ostmise aeg alles algab.

Õnneks hakatakse Eesti käsitöö väärtust meil ja välismaalgi järjest rohkem mõistma.

„See on hea võimalus ettevõtetel kohapeal Avinurme puiduaidas kingitusi valida, aga siis peab arvestama selle valikuga, mis on parasjagu saadaval,” selgitas Tooming. Töökäte arv määrab selle, kui palju tellimusi suudetakse täita. „Oleks tööjõudu rohkem, saaks ka rohkem pakkuda,” lausus ta. Suurem osa puiduaida töödest läheb aasta lõikes ikka eksporti.

Jõulutellimused avavad hooaja

„Kui eelmisel aastal olid meil usinad abilised, siis sel aastal oleme kahekesi hakkama saanud. Kas asi on selles, et on vähem tööd, või hoopis selles, et meil on uus köök, kus saame efektiivsemalt toota, ei tea. See selgub aasta lõpus,” ütles Lämmijärve ääres asuva Peipsi Pipra perenaine Anett Kallari. See aasta on tema sõnul kulgenud pingevabalt. „Tundub, et kliendid on otsused juba teinud ja soovidest varakult teada andnud, seega töötame piisava ajavaruga ja organiseeritult,” tõdes naine. „Mõni päev nädalas tuleb küll ohverdada unetunde, kuid jõuluhooaeg on üks kord aastas, elame üle.”

Sten ja Anett Kallari peavad Peipsi ääres tšillitalu. FOTO:

Tänavu on mitmed tootjad koostöösoovi avaldanud ja seetõttu leiab Peipsi Pipra tooteid ka teiste tootjate jõulupakkidest. Samas pole neid unustanud ka püsikliendid. Sellega kaasneb ülesanne igal aastal midagi uut välja mõelda. „Kui eelmisel aastal olid meie kingipakis käsitööna valmistatud kirsi-tšillitäidisega trühvlid, siis sel aastal leiab külmkuivatatud vaarikatega tšillišokolaadi,” rääkis Kallari.

Esimesed koostöösoovid teistelt tootjatelt tulid juba septembrikuus. Neid tuli ka novembris, kuid siis oli igas päringus lause „kui veel on võimalik”. „Meie puhul on sellist asja raske saavutada, sest teeme pühadeperioodil iga tellimuse spetsiaalselt tellijale, olgu see siis pood või ettevõte, kes oma töötajaid rõõmustada soovib. Tuleb lihtsalt pott tulele panna ja klienti rõõmustada,” rääkis Kallari.

Samas on tellimusi tulnud ka lausa 24. detsembril, et kas saaks mõne paki veel teele panna. Selliste tellimuste jaoks on lattu väike varu tehtud.

Jõuludega tekkiv lisakäive ei ole Kallari sõnul mingi ülejääk või boonus, vaid pigem lootus, et kevadel saab ettevõtte jälle käima lükata, sest aasta algus on tellimuste osas enamasti vaikne.

Aasta kiireim aeg

Ürdiaia poolest tuntud Pärnumaal asuv Tamme talu teeb jõulupakke juba mitu aastat nii eraisikutele kui firmadele. „Leitakse meid eri teid pidi. Kes varem on tellinud, tuleb jälle tagasi, sest tänukinke tehakse sugulastele, sõpradele, koostööpartneritele, töötajatele, õpetajatele, lasteaednikele jne,” rääkis talu perenaine Heli Viedehof. Käsil on aasta kõige kiirem aeg.

Viedehofi sõnul teeb ta juba suvel eeltööd, tema käest saab kaunilt pakitud jõulu- ja firmakingitusi, ka spetsiaalselt kujundatud etiketiga.

Tamme talu e-poes on eraldi kinkekomplektid, ennast reklaamitakse sotsiaalmeedias. „Nii see tellijate ring laieneb iga aastaga,” sõnas Viedehof. Lisaks on tal oma kinkekarp kujundatud kolmes mõõdus, et oleks veelgi personaalsem. Aga kui kliendi eelarve on mingi summaga piiratud ja kogus väga suur, pakutakse ka lihtsamaid valmiskarpe ja korve.

Kolotsis tavapärane aasta

Kolotsi talu peremees Mart Leibur.

„Jõulupakkidega on meil tänavu seis peaaegu sama mis mullu, ei rohkem ega vähem,” sõnas Haanjas asuva Kolotsi talu peremees Mart Leibur. Neil on aastate jooksul välja kujunenud kindlad partnerid ja kliendid. Nende hulgas on ka naabruses asuv Uue-Saaluse veinitalu. „Klientide eelistused on tugevamaitselised juustud, näiteks kitsejuust Kolotsi Kuninganna Merle, lehmapiimast trühvlijuust ning kitse-lehma segupiimast valge- ja sinihallitusjuust,” selgitas Leibur. Suures pildis aga jõulupakid Kolotsi müügist suurt osa ei hõlma. „Hoolimata oludest on meie kauaaegsed restorani­kliendid meie juustudele truuks jäänud ning see on endiselt peamine ärivaldkond,” lisas Leibur.

Kommentaarid
Tagasi üles