Riigimetsas vähenev raie võib hoopis suurendada raiepindala (5)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Korralikult majandamata erametsast tuleb saetööstusele sobiva materjali kõrval palju sellist, mis vaid küttepuuks sobib.
Korralikult majandamata erametsast tuleb saetööstusele sobiva materjali kõrval palju sellist, mis vaid küttepuuks sobib. Foto: Elmo Riig/Sakala

Hiljutine uudis, et eelmine keskkonnaminister vähendas viimasel tööpäeval riigimetsade uuendusraie pindala, tundub metsasõbrale ilusa uudisena: Eesti metsasid raiutakse nüüd vähem. Paraku läheb suure tõenäosusega hoopis vastupidi. Miks nii?

Kui riigimetsast tuleva palgi hulk väheneb, peavad saeveskid materjali mujalt hankima ja vaatavad erametsa poole. Paraku tuleb erametsast sama koguse kvaliteetse palgi kättesaamiseks rohkem puid maha võtta.

Surve erametsale

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja oli kriitiline, et puidutööstust kui riigimetsa peamist klienti ei kaasatud otsustusprotsessi. „On taunimisväärne teha taoliseid otsuseid hilistel õhtutundidel, mõjutatud osapoolt eelnevalt teavitamata,” ütles ta. „Järjekordne järsk ärikeskkonna muutus mõjutab otseselt riigi maksulaekumisi ja töökohti maapiirkondades, aga ka ettevõtete soovi Eestisse investeerida.”

Eesti Erametsaliidu tegevjuht Jaanus Aun rääkis, et kindlasti proovib puidutööstus tulemata jääva palgi mujalt hankida ja erametsad on üks allikas, võimatu pole ka impordikanalite kasutamine. „Aga tõesti, paradoksaalsel kombel võib riigimetsa raiemahu vähendamine tähendada hoopis kogu Eesti raiemahu suurenemist,” nentis ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles