Kui lumekoristusel keharammust väheks jääb, aitab tehnika

Copy
Väiksema murutraktoriga on hea garaaži ja kuuri esist või jalgradasid puhastada.
Väiksema murutraktoriga on hea garaaži ja kuuri esist või jalgradasid puhastada. Foto: Wihuri Agri

Viimased aastad pole lumerohkuse poolest küll ajalukku läinud, aga sellest ei tasu kindlalt järeldada, et seegi kord nii läheb. Kel hooldada väiksem pind, saab labida või käsisahaga hakkama, aga kui lumest vabana on tarvis hoida suurem ala või pikem teelõik, aitavad aega ja vaeva kokku hoida maasturid, ATVd, UTVd ja murutraktorid ning nende ette kinnitatavad sahad.

Sellest, et mootorliikurite ette paigaldatavad lumesahad pole vaid kommunaalteenuseid pakkuvate ettevõtete pärusmaa, annab tunnistust näiteks see, et osaühingu Konesko Autotarvik tootevalikus on maasturi ja ATV sahad juba üsna pikalt ja peale Eesti jõuavad need Põhjamaadessegi. „Kui lund on vähe, tellitakse vähem, kui palju, siis rohkem, nii lihtne see ongi,” kinnitas ettevõtte tegevjuht Mart Kuusk. „Palju lumesahkasid tellitakse just maasturitega kasutamiseks, olgu need siis vanad või uued. See on küll rohkem nii-öelda kodumajapidamise teema, aga selliseid sahkasid kasutavad kergema lumekihi äralükkamiseks isegi mõned haldusfirmad, suurte lume- ja jäähulkadega võitlemiseks on muidugi teised riistad,” selgitas Kuusk.

Ostavad linna- ja maainimesed

„Olemegi oma sahkasid välja töötades lähtunud pigem kodumajapidamiste vajadustest,” sõnas Kuusk. Maasturile mõeldud lumesaha tera on kaks meetrit lai, töötab see iseenda raskuse toimel, hüdraulilist tõstmist ja langetamist ei ole. Sahkade valmistamisel kasutatakse alumiiniumi, kuum­tsingitud terast ja kulumiskindlat kummi. „ATVdele toodame poolteist meetrit laia teraga sahasüsteemi, millel on universaalne U-poltidega põhjakinnitus, mida saab külge panna enamikule ATVdest. Töötab see vintsiga, sahka saab tõsta ja langetada. Meil on välja kujunenud arvestatav hulk püsikliente, kes autot vahetades tellivad uue kinnitussüsteemi, sest erinevatel maasturitel käib kinnitus erinevalt, sahk aga kestab ikka edasi. Oleme saanud klientidelt palju tagasisidet ja nende ettepanekute põhjal oma tooteid täiendanud,” kõneles tegevjuht.

Hindadest rääkides kinnitas ta, et Konesko Autotarviku pakutav maasturisahk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles