Aialindude toitmine soodustab linnugripi levikut

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Linnu­gripihooajal tuleks toidumaja korra nädalas kuuma veega üle pesta.
Linnu­gripihooajal tuleks toidumaja korra nädalas kuuma veega üle pesta. Foto: Elmo Riig

Lindude toitmisega seoses on levimas kaks arvamust, ühe järgi võiks juba hilissügisel toitmisega alustada, et linnud su kodu juurde paigale jääksid, ja teine ütleb, et toitma võib hakata alles siis, kui lumi maas. Kumb õige on?

Tartu Ülikooli Ökoloogia ja Maateaduste Instituudi linnuökoloog Marko Mägi on seda meelt, et enne, kui püsivad külmakraadid kohal ja lumi maas, pole mõtet toitma hakata. „Tark lindude eest hoolitseja vaatab ilmaprognoosi ja teeb plaane selle järgi. Kui korra lumi maha tuleb ja kohe sulab, ei vaja linnud veel lisatoitu,” sõnas ta.

Mägil endal kodus lindude söögimaja pole. „Olen põhimõtteline lindude toitmise vastane. Ma ei näe mitte ühtegi ratsionaalset põhjust, miks peaks asulates linde toitma,” ütles ta.

Kas kliima soojenedes jääb lisatoitmise aega järjest vähemaks? „Jah, lindude toitmise vajadus jääb aasta-aastalt üha väiksemaks,” nõustus Mägi ja lisas, et linnades ja suuremates asulates polegi lindudel lisatoitmist tarvis, küll aga väiksemates külades püsivalt külmade ilmade korral.

„Inimene tahab ka linnas elades positiivseid emotsioone ning lindude toitmine ja vaatlemine on üks kõige mõjusam viis häid emotsioone saada. Nii ei saagi inimesi keelata,” rääkis Mägi. „Ei saa ju öelda inimesele, kes metsa ei pääse, et seda viimastki loodust, mis linnas on, ärgu endale ligi meelitagu.”

Kuuma veega toidumajja

Tõsi, tänavu tuleks põhjalikult kaaluda, kas pakkuda endale lindude vaatlemise rõõmu või siiski loobuda. On ju Eestis linnugripp võtmas epideemia mõõtmeid ja see pole enam pelgalt veelindude probleem, vaid nakkus on väga levinud ka metsalindude seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles