VÄLISMAALT ⟩ Kaugseiresüsteem aitab metsameestel võidelda männikärsakatega

maaelu.postimees.ee
Copy
Kui koduaeda on istutatud männikärsakale sobilikud toidutaimed ja aed asub värske okaspuulangi läheduses, võib halbade kokkusattumuste tõttu männikärsakas ka koduaias okaspuudele liiga teha.
Kui koduaeda on istutatud männikärsakale sobilikud toidutaimed ja aed asub värske okaspuulangi läheduses, võib halbade kokkusattumuste tõttu männikärsakas ka koduaias okaspuudele liiga teha. Foto: Ivar Sibul

Paljutõotav kaugseiresüsteem pakub põllumeestele ja maamajandajatele lahendust, et võidelda kahjuriga, mis hävitab miljoneid äsja istutatud puid kogu Euroopas.

Igal aastal tapab männikärsakas (Hylobius abietis) miljoneid äsja istutatud puid, põhjustades ainuüksi ühendkuningriigis hinnanguliselt pea 6 miljoni euro ulatuses kahjusid, vahendab FarmingUK.

Kärsakatest tugevasti mõjutatud aladel võib enamik istikuid hävida vaid mõne nädalaga. Kärsakas tegutseb peamiselt öösiti ning nende tuvastamine eeldab korduvat kohapealset külastust ja juba tehtud kahjustuste nägemist.

Insenerifirma Spotta projekteeritud kaugseiresüsteem loodan sellele olukorrale lahendust pakkuda. Lisaks puude ja raha äästmisele võib see aidata oluliselt vähendada pestitsiidide pihustamist ja suurendada süsiniku sidumist.

Väike seade loendab kärsakaid ja annab metsameestele märku, kui kärsakate populatsioon jõuab kriitilise piirini.

Lahendus on rakendatav kõikjal, kus esineb kärsakaid, ja seda on kohandatud ka teiste kahjurite märkamiseks põllumajanduses.

Šoti valitsus toetas ettevõtet 550 000 naela ehk umbes 647 000 euroga, et aidata Spottal oma kaugseireseadet täiustada.

„Puude kahjurid ohustavad tõsiselt metsade majanduslikku, sotsiaalset ja keskkonnaalast kasu ning lahenduse leidmisest on tohutu kasu – mitte ainult siin Šotimaal, vaid potentsiaalselt palju kaugemalgi,” võttis Keskkonnaminister Màiri McAllan kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles