Koroonakriisi alguses uksed avanud lutsernitehas panustas koheselt välisturule

Tiit Efert
Copy
Ain Süld tõdes, et tehase rajamine oli raske töö koos paljude tagasilöökidega ning jõudu nende ületamiseks sai ta just oma toodetest.
Ain Süld tõdes, et tehase rajamine oli raske töö koos paljude tagasilöökidega ning jõudu nende ületamiseks sai ta just oma toodetest. Foto: Tiit Efert

Saaremaalt pärit ettevõtja Ain Süld rajas kodukanti lutsernipõllud ja ainulaadse toorainet väärindava tootmisettevõtte, mis sai valmis just enne koroonapandeemiat, ent alustas kohe julgelt ka ekspordiga.

Kui ta 2007. aastal oma ekspertiisiteenust pakkuva äri koomale tõmbas, siirdus toidutehnoloogiks õppinud Süld Saaremaale isakodu eest hoolt kandma. Et omal ka tegevust oleks, otsustas Süld võtta lihaveised – see tundus väga lihtne, aga selgus täpselt vastupidine. „See on väga tõsine töö,” tõdes Süld. Märksõnadeks head karjamaad, hea sööt ja hea farmer. Just hea sööda pärast hakkas mõte liikuma sellele, mida põllumaadel kasvatada.

Kuna tema tutvusringkonnas leidus nii lutserniasjatundjaid kui ka tulevasi investoreid, kuuliski Süld lutsernist kui huvitavast ja toiteainerikkast taimest, mis on ka tugev antioksüdant. „Varem olid mu tuttavad Arvo Lill ja Heikki Krimm teinud alkoholi baasil taimseid tõmmiseid. Meil tekkis arutelu,” lausus Süld. Saaremaal põlde oli ja kõigepealt asuti analüüsima seal kasvanud lutserni omadusi. Ilmnes, et selles on vitamiine, aminohappeid ja mineraale. Süllal oli kindel plaan teha alkoholivaba toode ja sellest on ta kinni pidanud. Samuti on ta jäänud mahepõllumajanduse juurde.

Algus venis

Et lutserni väärindada ja sellest ekstrakte valmistada, vajas Süld tootmist. Ta kaasas investoreid, võttis pangast ja MESilt laenud, sai ka PRIAlt toetust ja rajas sinnasamma lapsepõlvekodu lähedale Saaremaa põhjarannikule Metskülla koos kuivatiga tootmishoone. Investeeringu maht oli 1,6 miljonit eurot. Tegemist on kauni piirkonnaga, kus aga ettevõtlust seni nappinud.

Uhke tehas on piirkonnas justkui ime ja sai ametlikult avatud 2019. aasta sügisel, aga kohe midagi toimuma ei hakanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles