Muskaat lisab piparkoogile särtsu ja turgutab tervist

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Riivitud muskaatpähkel sobib mitmete jõuluroogade maitsestamiseks.
Riivitud muskaatpähkel sobib mitmete jõuluroogade maitsestamiseks. Foto: Shutterstock

Alanud on piparkoogiaeg, nende jõuluaegsete maiustuste retsepte uurides torkab silma meil suhteliselt harva kasutust leidev muskaat. Nii tasubki selle põneva vürtsiga tutvust teha.

Muskaati sobib kasutada paljudes toitudes, kuid ülemaitsestamise suhtes tuleb olla ettevaatlik, sest muskaat on tugeva aroomiga, sisaldades kuni 10 protsenti eeterlikke õlisid. Kasutamisel tuleks järgida prantslaste soovitust: juba näpuotsatäis muskaati teeb imet.

Lisada võib seda nii soolastele (aedviljaroad, makaroniroad, salatid, kastmed, keedetud kala, küpsetatud liha) kui ka magusatele toitudele.

Professor Ain Raal soovitab raamatus „Tervist ja vürtsi maailma maitsetaimedest” hea sügava une saavutamiseks lisada tassile soojale piimale noaotsatäis värskelt jahvatatud muskaati ja see õhtul enne uinumist ära juua.

Kus kasvab?

Lõhnav muskaadipuu ja muskaatpähkel (Myristica fragrans Houtt) on igihaljaste kahekojaliste puude perekond muskaadiliste sugukonnast, mis on esindatud peaaegu 100 liigiga Indias, Vaikse ookeani saartel ja Austraalias. Maluku saarelt pärinevat lõhnavat muskaadipuud ehk muskaatpähklipuud kasvatatakse troopikas, eriti Lõuna-Aasias, Lääne-India saartel ja Brasiilias kultuurtaimena. Euroopasse jõudis muskaat 11. sajandil araabia kaupmeeste kaudu. Keskajal oli see eriti kallihinnaline – pool kilo muskaatpähklit maksis sama palju kui seitse härga.

Muskaadipuu kasvab 18–20 m kõrguseks ja eluiga küünib saja aastani. Saaki koristatakse kolm korda aastas. Muskaadipuu viljad on virsikutaolised, kõva pruunikas seeme (muskaatpähkel) ja seda ümbritsev punane seemnerüü (kuivatatuna muskaatõis ehk maasis) ongi aroomikas vürts, millest kvaliteetse lõppsaaduse valmistamine on pikk ja keerukas.

Muskaadipuu annab aastas kolm saaki.
Muskaadipuu annab aastas kolm saaki. Foto: Shutterstock

Esmalt asetatakse seemnerüüst puhastatud muskaatpähklid bambusrestidele ja viiakse bambusest ehitatud ja palmilehtedega kaetud kuivatitesse, kus neid 1,5–2 kuud kuivatatakse nõrga suitsuta põleva lõkketule kohal. Ühtlase kuivuse saavutamiseks peab pähkleid iga päev segama. Kui pähklid on saavutanud vajaliku kuivuse, purustatakse need puuhaamritega. Eraldatud pähklituumad asetatakse mõneks minutiks spetsiaalse lubjapiima sisse, mis on valmistatud mereveest ja peenestatud lubikorallide jahust. Pärast kuivatatakse neid veel 1–3 nädalat varjulises kohas.

Tervisele kasu

Muskaat parandab söögiisu, vabastab liigsetest kõhugaasidest, parandab seedimist, omab antiseptilist toimet ja aitab kõhulahtisuse korral, vähendab vere kolesteroolisisaldust, vererõhku ja rasvade ladestumist maksa ning leevendab menstruatsioonivaevusi.

Inglasest reisimees, teadlane ja kirjanik Andrew Boorde (1490–1549) kinnitas 1547. aastal ilmunud raamatus „Tervislik toitumine”, et muskaatpähkel mõjub hästi neile, kes on külma saanud, lisaks kosutab nägemist ja aju. Muskaat vähendab ka iiveldust ja oksendamist.

Lisaks praegugi tuntud maitseomadustele omistati neile hulgaliselt maagilisi, tervendavaid ja teisi salapäraseid omadusi. Muskaadiõli on kõigis idamaades tunnustatud afrodisiaakum – aine, millel on või arvatakse olevat suguiha või seksuaalset naudingut suurendav toime.

Muskaadiõli leiab kasutust ainult lõhnateraapias ja teda ei tohi seespidiselt tarvitada. Õli sisaldavate salvidega leevendatakse liigese- ja lihasevalu, kõõlusepõletikku ja reumat. Vanniveele soovitatakse muskaadiõli lisada 3 tilka ja vannivõtmise aeg on 20–25 minutit.

Nagu kõik klassikalised vürtsid, on ka muskaatpähkel suures koguses tarvitatuna mürgine, kutsudes esile hallutsinatsioone, teadvuse kaotust ja krampe. Maksimaalseks päevakoguseks täiskasvanule loetakse 10–15 g muskaatpähklit (1/3 pähklit).

MAITSESEGU

Frankfurdi vürtsisegu lihatoitude maitsestamiseks

46 osa valget pipart, 10 osa muskaatõit, 10 osa koriandrit, 5 osa muskaatpähklit, 5 osa aniisiseemneid, 5 osa pimenti, 5 osa köömneid, 5 osa kuivatatud tilli, 5 osa sibulapulbrit ja 4 osa vürtspaprika pulbrit.

Bologna vürtsisegu lihatoitude valmistamiseks

53 osa valget pipart, 10 osa muskaatpähklit, 10 osa vähem vürtsikamat paprikapulbrit, 5 osa muskaatõit, 5 osa pimenti, 5 osa kuivatatud tilli, 4 osa sibulapulbrit ja 3 osa jahvatatud köömneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles