Küsime spetsialistilt ⟩ Miks on vaja soolakuid?

maaelu.postimees.ee
Copy
Põdrapere soolakul.
Põdrapere soolakul. Foto: Kuvatõmmis videost

Tänu soolakute juurde paigaldatud rajakaameratele on jahimehed ka sel sügisel saanud jagada mitmeid toredaid hetki. Milleks on aga soolakuid tegelikult vaja?

Viimati jagas Märjamaa Jahi - ja Kalameeste Selts toredat põdraselfie´t.

Kuigi rajakaamerate abil soolakutel tabatud hetked pakuvad nii emotsioone kui teadmisi ulukite kohta, pole see siiski nende esmane eesmärk.

Keskkonnaameti jahinduse peaspetsialist Margo Tannik selgitas, et soolak on jahindusrajatis – enamasti post, mille otsa on pandud soola sisaldav lakukivi. “Soolakud on mõeldud loomadele mineraalide pakkumiseks. Soolakuid rajavad ja hooldavad jahipiirkondade jahimehed,” lisas ta.

Soolakul on mitu jahinduslikku eesmärki. Nende abiga pakutakse loomadele mineraale sarvekasvu hoogustamiseks; need aitavad koondada ulukeid ühte kohta, et neid oleks varitsus- või hiilimisjahi käigus kergem küttida ja samuti meelitada ulukid eemale näiteks metsanoorendikest ja maanteedest, kuhu nad kipuvad talvel teele puistatud soola lakkuma. “Selle kaudu soovitakse vähendada nii ulukitega juhtuvate avariide kui ka ulukikahjustuste tõenäosust,” lisas ta.

Tannik sõnas, et Eestis elavad ulukid saaksid iseenesest hakkama ka ilma soolakuteta. “Vastupidiselt eeltoodule võib soolak ka hoopis suurendada ulukikahjustuste arvu juhul, kui see rajatakse valesse kohta – näiteks metsanoorendiku või maanteede vahetusse lähedusse. Samuti võivad soolakute kaudu levida haigused, kuna soolakul puutuvad kokku erinevad ulukid, kes muidu võib-olla ei kohtuks. Seetõttu tuleks soolakute asukohti aeg-ajalt vahetada ning nende rajamine peab olema maaomanikuga kindlasti kooskõlastatud,” täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles