Pank: tänane maksevõime ei luba suuremamahulisi roheinvesteeringuid teha

maaelu.postimees.ee
Copy
Kui riigikogu valitsuse algatatud eelnõu vastu võtab, saab tulevikus teise pensionisambasse panustada rohkem raha.
Kui riigikogu valitsuse algatatud eelnõu vastu võtab, saab tulevikus teise pensionisambasse panustada rohkem raha. Foto: Arvo Meeks

SEB hinnangul ei ole põllumajandustootjate laenude puhul enamasti probleemiks krediidi kättesaadavus ega ka tagatistega seonduv, suurima probleemine nähakse klientide kulubaasi pidevat kasvu, mistõttu kannatab põllumeeste kasumlikkus ja seeläbi nõrgeneb laenuteenindamise võime.

Pank näeb põllumajandussektoris suurt potentsiaali ja tõdeb hea meelega, et senine koostöö on olnud viljakas ja mis puudutab jätkusuutlikkuse teemat, näeb pank ennast ettevõtete jaoks mitte ainult finantseerija vaid ka nõustaja rollis.

Kui vaadata aga põllumajandusettevõtete laenuvõimekust, siis suures plaanis ei ole probleemiks krediidi kättesaadavus ega ka tagatistega seonduv. Üldine intressitase soodustab samuti investeeringute teostamist.

Suurima probleemine nähakse klientide kulubaasi pidevat kasvu, millega ei suuda sammu pidada müüdav piima ja teraviljahind. Sellest tulenevalt kannatab põllumeeste kasumlikkus ja seeläbi nõrgeneb laenuteenindamise võime.

„SEB jaoks on oluline maksevõime ja rahavood ning arusaamine planeeritavate investeeringute läbimõeldusest ning vajalikkusest. Kui rääkida konkreetselt laenutingimustest, siis põllumajandus on võrreldes teiste sektoritega eelistatud seisus ja neile pakub SEB tavapärasest pikemat maksegraafikut, tulenevalt sellest, et antud sektoris on investeeringu tasuvusaeg oluliselt pikem. Haritava maa vastu saame pakkuda kuni 25-aastast maksegraafikut ja finantseeringut kuni 70% turuväärtusest. Vaid betooni, ehk tootmishoonete vastu tasub arvestada konservatiivsemate tingimustega“ ütles SEB põllumajandussektori kliendihaldur Andrus Mägi.

Oktoobris toimus ERM-s traditsiooniline Eesti põllumajanduse aasta näitus, kus korraldati ka finantsseminar, kus pankade esindajad rääkisid põllumajandussektori üldisest rahastusest, tingimustest ning suundadest, aga ka jätkusuutlikkusest ning rohelaenudest.

Seminarilt jäi kõlama, et rohepöördega kaasnevate investeeringute puhul tuleb suure tõenäosusega tõdeda, et tegemist ei ole veel suuresti tootlike investeeringutega, samas on need (vähemalt osaliselt) möödapääsmatud.

„Klientide tänane maksevõime pigem ei luba suuremamahulisi roheinvesteeringuid teostada, erandiks on siinkohal vaid päikesepargid, mis loovad kohest efekti ja vähendavad sektori eripärast tulenevat jalajälge,“ ütles Mägi. Sõltuvalt pangast ollakse aga roheinvesteeringute puhul nõus pakkuma tavapärasest paremaid laenutingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles