Kõige rohkem sumiseb mesilasi Lääne-Viru tarudes

maaelu.postimees.ee
Copy
Mesilased.
Mesilased. Foto: Meelis Meilbaum

15. novembril lõppes kaks nädalat kestnud talvituma minevate mesilasperede arvu teatamine PRIA põllumajandusloomade registrile. Teada anti 42 713 mesilasperest.

Kõige rohkem mesilasperesid on Lääne-Virumaal, kus teavitati 5747 mesilasperest. Järgnesid 4310 perega Pärnumaa ja seejärel Harjumaa ning Tartumaa. Kokku on mesilaid 2079 mesinikul üle Eesti.

„Hea meel on tõdeda, et mesilasperede arv on PRIA põllumajandusloomade registris viimastel aastatel järjest kasvanud ja nüüdseks stabiliseerunud. Kindlasti on registri täienemisele ning täpsusele kaasa aidanud viimastel aastatel mesinikele makstav mesilaspere toetus,” sõnas PRIA peadirektori asetäitja Ahti Bleive.

Kindlasti on registri täienemisele ning täpsusele kaasa aidanud viimastel aastatel mesinikele makstav mesilaspere toetus.

Teades, kuivõrd olulised on mesilased looduslikust seisukohast, on tema sõnul hea, et ametil on andmed talvituma minevate ja talvitunud perede arvu kohta. “See annab erinevaid võimalusi andmete analüüsiks,” lisas ta.

Mesilaspere arv Eestis.
Mesilaspere arv Eestis. Foto: PRIA

Amet palub kõigil mesinikel kontrollida, et nende PRIAle edastatud e-posti aadress oleks korrektne, et vajadusel mesinikele oluline info võimalikult kiiresti nendeni toimetada.

  • Maaeluministeeriumis on praegu väljatöötamisel määrus, mille tööversiooni kohaselt muutub alates uuest aastast mesilasperede arvust teatamise kord.
  • Peale määruse kinnitamist teavitab PRIA mesinikke muutustest PRIA kodulehe ja infokirja kaudu ning e-posti teel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles