Ravim- ja maitsetaimi võib novembriski külvata

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Köögiviljadest võib enne talve peenrasse külvata redist, tilli, salatit, lehtkapsast, porgandit, spinati ja pastinaaki.
Köögiviljadest võib enne talve peenrasse külvata redist, tilli, salatit, lehtkapsast, porgandit, spinati ja pastinaaki. Foto: Shutterstock

Arvatakse, et enne jaanuari meil korralikku lumikatet maha ei tule ja seega võiks ravim- ja maitsetaimi edukalt külvata kuni püsiva lume tulekuni. Paljud püsikud eelistavadki hoopis sügiskülvi, kuna seemned vajavad idanemiseks külmaperioodi. Meil looduslikult kasvavate taimede seemned valmivadki sügisel ja säilivad ületalve mullas. Just talv ja miinuskraadid annavad neile tõuke kevadel idaneda.

Seega vajavad nii mõnedki ravim- ja maitsetaimed stratifitseerimist ehk paar kuud madalat temperatuuri, näiteks karulauk, emajuured, teelehed, harilik nurmenukk, naistepuna, iisop, palderjan, südamerohud, hostad, raudnõges, kõrvenõges, takjad, aedvaak, kopsurohud, kortslehed, lõhnav madar, angervaks, põdrakanep, tedremaran, humal, kaheaastane kuningakepp, mõõlad, tokkroos, jumikad, kollane karikakar, Pozarski kellukas ja mustnupp.

Paljud pakendatud seemned on juba enne pakendamist niimoodi töödeldud. Niisiis idanevad sellised seemned kevadel ilma probleemideta.

On ka neid ravim- ja maitsetaimi, mida pole tarvis stratifitseerida, küll aga tagab hilissügisene-varatalvine külv nende varajasema tärkamise ja suurema saagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles