Külmetuse vastu aitavad eeterlike õlidega taimed

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Ravimtaimed, mida kasutatakse tupe aurutamiseks.
Ravimtaimed, mida kasutatakse tupe aurutamiseks. Foto: Karepa Ravimtaimeaed

Käes on külmad ja niisked ilmad, levivad viirushaigused ja me külmetume. Selle vastu saab abi ravimtaimedest. Mida varem alustada, seda paremad tulemused.

Kui tunned, et hakkad haigeks jääma, on kohe vaja end üles soojendada: kuum vann, dušš või saun on esimesed asjad. Nina ümbrusesse ja rinna peale määrida külmetusesalvi. Pärast juua tass kuuma teed või vürtsikat puljongit, mille sees seller, pipar, küüslauk. Teeks sobivad taimed, milles on palju eeterlikke õlisid: aed-liivatee, aedsalvei, iisop, ingver, meliss, aed-monarda. Ka pits taruvaigupiiritust vm raviviina kulub ära.

Palaviku vastu on head iisop, pärnaõied, Islandi samblik, musta leedri õied.

Kurguvaluga joo sooja jooki

Ka kurguvalu korral hävitavad pisikuid eeterlikke õlisid sisaldavad taimed: aedsalvei, ingver, nelk, ka taruvaigutinktuur. Pehmendava toimega on kassinaeri ja altee õied, lehed ja juured ning üheksavägise õied. Taimedest või marjadest võib teha kurgusiirupit, lisades sinna ingverit ja nelki. Ise olen teinud igal sügisel kibuvitsamarjadest nelgi ja ingveriga siirupit. Kasutada võiks pektiiniga suhkrut, siis saab siirup paksem. Iga natukese aja tagant võtke lonks teed, kurku võib ka kuristada. Sobivad salvei, iisop, metskuldvits. Neis on nii eeterlikke õlisid kui ka parkaineid, mis pahategijaid hävitavad.

Kurguvalu korral aitab ka Islandi sambliku keedis, kuhu võib lisada kibuvitsamarju, neid tuleks pool tundi keeta. Islandi samblik on looduslik antibiootikum, ravib põletikku ja paneb higistama.

Kibuvitsamarjatee valmistamiseks tuleb terveid marju pool tundi keeta ja lasta sama kaua tõmmata või hoida termoses kuus tundi. Peenestatud marju lasta tõmmata viis minutit. Tassi vee kohta võtta 1–2 sl marju. Kibuvitsamarjades on karotiine, mis aitavad limaskestasid taastada ja tugevdada, lisaks C-vitamiini. Ka kibuvitsamarjadele võiks lisada nelki ja ingverit. Veel võib juua või kuristada saialilleteega.

Algavat köha tõrjuvad ­iisop, aed-liivatee, sookail. Sookail on küll mürgine, aga õiges annuses üks parimaid vahendeid köha, kopsupõletiku, tuberkuloosi vastu. Sookailukeeduse valmistamiseks valada 4–6 g taimepuru üle keeva veega ja lasta pliidiserval või termoses kaks tundi tõmmata. Võetakse supilusikatäis või lonkshaaval päeva jooksul. Ise olen teinud sookailust tinktuuri – kui häda käes, on kohe võtta. Tinktuuri valmistamiseks võtta üks osa taime ja 5–6 osa alkoholi.

Kõik eeterlikke õlisid sisaldavad taimed on eriti head haiguse alguses, et hoida ära tõve süvenemine. Röga väljutavad limaainetega taimed: Islandi samblik, altee (õied, lehed, juured), paiselehe lehed, kassinaeris, pärnaõied.

Haiguse ajal väldi nisu- ja piimatooteid

Nohu ja köha vastu on abi taimeauru sissehingamisest. Männipungad, iisop või aed-liivatee valada üle kuuma veega, lasta mõni minut tõmmata ja rätiku all sisse hingata. Tugeva nohu või põskkoopapõletiku korral teha mitu korda päevas. Võib kasutada ka eeterlikke õlisid, aga lambis, mitte otse sisse hingates. Pärast auru võib ninasse panna nina- või külmetusesalvi. Ise teen neid männipungadest, aed-liivateest ning lisan eukalüpti- ja piparmündiõli. Võib teha ka sookai­lust. Köhija rinnale võib määrida külmetusesalvi või hanerasva.

Hingamisteede haiguste ajal ei ole hea tarbida nisu- ja piimatooteid, sest need tekitavad lima juurde, kuigi lapsepõlves oli köharavim just kuum piim meega või soodaga. Küll aga sobivad igasugused taimetoidud koos maitsetaimedega. Suppidesse ja puljongitesse lisage sibulat, ingverit, sellerit, iisopit, tšillit, lihatoitudele kuuseokast, iisopit, punet, kadakamarju. Tehke võideid maitsetaimedega, üks hea looduslik antibiootikum on mädarõigas, seda võib riivida, lisada laimi- või sidrunimahla ­C-vitamiini säilimiseks ja segada või sisse. Võietesse võib lisada ka küüslauku, tšillit, rohelist sibulat, peterselli. Kasutage astelpaju, jõhvikat, musta sõstart nii külma joogina kui ka kuumalt koos ingveri, nelgi ja tšilliga.

Nina alla hõõru salvi

Viiruste ajal kasutage eeterlikke õlisid sisaldavaid salve, tinktuure või aerosoole, kui väljas rahva seas liigute. Isegi apteegis müüdavatest Carmolise tilkadest on kasu, kui teha näpp märjaks ja sellega aeg-ajalt ninaalust määrida. Salvid püsivad kauem, aga neis peab olema tubli annus eeterlikke õlisid. Tüümian, mänd, salvei, iisop, eukalüpt on tõhusamad. Viiruste ajal kasutage purpur-siilkübara tinktuuri immuunsüsteemi tugevdamiseks, jooge taimeteesid, jalutage metsas ja puhake.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles