Novembri keskpaik toob soojust ja vihma

maaelu.postimees.ee
Copy
Talveilma veel niipea loota pole - november on soe ja vesine.
Talveilma veel niipea loota pole - november on soe ja vesine. Foto: Dmitri Kotjuh

“Heitlik ilm jätkub: nädala algus tõi lumesaju, järgmine hommik vaikse, selge ja väga külma ilma, järgmisel päeval aga sooja ja vihmase ilma. Ees ootab külmenemine ja rahuliku selge ilmaga paar päeva. Talve see siiski ei too, sest uus nädal toob jälle sooja ja vihma,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel tugevneb laupäeval (13.11) Eesti kohal kõrgrõhuvöönd, taevas on nii madalaid pilvelaamu kui selgemaid laike ja ilm on enamasti sajuta. Tuul vaibub. Õhutemperatuur langeb öösel sisemaal 0°C ümbrusse (-3..+3°C piires), rannikul püsib üle 0°C, päeval tõuseb +3..+5, rannikul +8°C-ni.

Pühapäeval (14.11) tugevneb Skandinaavias kõrgrõhkkonna mõju, aga selle serva mööda kandub loodevoolus meile niiskemat õhku ning taevas muutub pilvisemaks. Kuid neljapäevastel andmetel suuremat sadu ei tule, vaid Virumaal on vihmahood tõenäolised. Tuul pöördub lõunakaarest põhjakaarde ning päeva peale muutub tuntavamaks. Õhutemperatuur on öösel sisemaal -2..+2, rannikul kuni +5, päeval tõuseb 3..6°C-ni.

Esmaspäeva (15.11) öö on kõrgrõhkkonna mõjul sajuta ja selgema taevaga. Tuul puhub põhjakaarest ja ulatub rannikul 13-14 m/s. Õhutemperatuur langeb sisemaal -5°C ümbrusse, rannikul jääb veel üle 0°C. Päeval laieneb madalrõhuala servaga üle Skandinaavia ja Soome ning selle survel taandub kõrgrõhuala lõuna poole. Ennelõuna on selgema taevaga ja rahulik. Õhtu poole tõmbub taevase pilvisemaks, aga sadu veel ei jõua. Tuul pöördub edelasse ja tugevneb. Õhutemperatuur on mandril -1..+1°C piires, saartel ja läänerannikul tõuseb +2..+5°C-ni.

Teisipäeval (16.11) koondub madalrõhuala enam Venemaa põhjaalade kohale ning Skandinaavia looderannikule läheneb juba uus. Balti riikide poole laieneb lõunapoolse kõrgrõhuala serv. Kahe rõhuala piirimail kannab tugev läänevool meile soojemat õhku, milles taevas võib küll pilviseks jääda, aga nõrka vihma sajab tõenäoliselt vaid üksikuis paigus. Puhub tugev edela- ja läänetuul. Öine õhutemperatuur on Lääne-Eestis üle 0°C, mandri kesk- ja idaosas langeb 0..-5°C-ni. Päevased maksimumid tõusevad +2..+6, saartel ja rannikul +8°C-ni.

Kolmapäeval (17.11) jääb ülekaalu kõrgrõhuala mõju ning ilm on suurema sajuta, aga tõenäoliselt kattub taevas madala pilvekihiga. Lääne poolt survestava madalrõhkkonna tõttu puhub tugev lõunakaare tuul ning soojem õhumass saab võimaluse Läänemere idarannikule jõuda ning õhutemperatuuri plusspoolele tõsta, üksnes kagunurgas pole öösel 0°C lähedane näit välistatud, päev tuleb aga +3..+7°C-ga.

Neljapäeval (18.11) lisandub läänepoolse madalrõhkkonna serva mööda edelavoolus niiskust ning vihma tõenäosus suureneb. Kõrgrõhkkond taganeb vaid veidi ning kahe rõhuala vastasseisu tõttu puhub ikka tugev lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0..+4, saartel ja läänerannikul mandril kuni +7, päeval +3..+8°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles