MTÜ Taimsete Valkude Innovatsiooniklaster teeb tänuväärt tööd selle nimel, et inimesed, kes soovivad poes teha rohkem taimseid valikuid, saaksid ostukorvi valida kohalike tootjate toitainerikkaid liha- ja piimatoodete alternatiive.
Eestlased pingutavad taimsete toodete arendamisega
Innovatsiooniklastri juhataja Annika Suu sõnul on taimsetest valkudest liha- ja piimatooteid imiteerivate toodete arendamine maailmas tõusutrendis. „Kui tahame oma ettevõtete ja toodetega pildil olla, siis ei saa lubada endale sellest rongist mahajäämist. Meie eesmärk on arendada suure toiteväärtusega, maitsvaid ja innovaatilisi tooteid taimsetest valkudest,” rääkis ta.
Praegu eksporditakse suur osa Eesti piima ning tera- ja kaunvilja puhta toormena. „Toorme ümbertöötlemisega saame suurendada sellest saadavat majanduskasu, mis mõistagi on oluline meie klastrisse kuuluvate ettevõtjate jaoks,” selgitas Suu.
Kasu saavad nii riik kui ka tavapoodlejad
Küsimuse peale, kes klastri tegutsemisest ja avastustest kõige suuremat kasu võiksid saada, vastas Suu, et nende inimeste toidulaud, kes ei saa või ei soovi tarbida loomset päritolu tooteid, rikastub kvaliteetsete kodumaiste produktidega.