Eestlased pingutavad taimsete toodete arendamisega

Eveliis Vaaks
Copy
Toiduteadur Mari-Liis Tammik demonstreerib katseköögis, milline näeb välja ekstrudeeritud taimne valk.
Toiduteadur Mari-Liis Tammik demonstreerib katseköögis, milline näeb välja ekstrudeeritud taimne valk. Foto: Eveliis Vaaks

MTÜ Taimsete Valkude Innovatsiooniklaster teeb tänuväärt tööd selle nimel, et inimesed, kes soovivad poes teha rohkem taimseid valikuid, saaksid ostukorvi valida kohalike tootjate toitainerikkaid liha- ja piimatoodete alternatiive.

Innovatsiooniklastri juhataja Annika Suu sõnul on taimsetest valkudest liha- ja piimatooteid imiteerivate toodete arendamine maailmas tõusutrendis. „Kui tahame oma ettevõtete ja toodetega pildil olla, siis ei saa lubada endale sellest rongist mahajäämist. Meie eesmärk on arendada suure toiteväärtusega, maitsvaid ja innovaatilisi tooteid taimsetest valkudest,” rääkis ta.

Praegu eksporditakse suur osa Eesti piima ning tera- ja kaunvilja puhta toormena. „Toorme ümbertöötlemisega saame suurendada sellest saadavat majanduskasu, mis mõistagi on oluline meie klastrisse kuuluvate ettevõtjate jaoks,” selgitas Suu.

Kasu saavad nii riik kui ka tavapoodlejad

Küsimuse peale, kes klastri tegutsemisest ja avastustest kõige suuremat kasu võiksid saada, vastas Suu, et nende inimeste toidulaud, kes ei saa või ei soovi tarbida loomset päritolu tooteid, rikastub kvaliteetsete kodumaiste produktidega.

Kombineerides erinevaid valke ja taimseid kiudaineid, saab luua tooteid, millel on suur valgu- ja kiudainesisaldus, millest tihti omnivooride menüüs puudu jääb. Suu sõnul sööb keskmine eestlane mitu korda rohkem liha, kui Eesti ametlikud toitumissoovitused ette näevad. „Seega pole paljude toidulaual piisavalt taimseid tooteid ning teadmine taimsete valkude kasulikkusest on väike.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles