Ilmaennustused lubavad sooja talve

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui eelmisel nädalal saime veel lilli nautida, siis nädala algus tõi mõnel pool juba esimese lume.
Kui eelmisel nädalal saime veel lilli nautida, siis nädala algus tõi mõnel pool juba esimese lume. Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees

Üha kõrgemale roniv elektrihind ja rekordeid purustada ähvardav toasooja hind sunnib hoopis teise pilguga uurima lähikuude ilmaennustust. Kui tavaliselt võtame pikaajalist ilmaprognoosi pigem meelelahutusena ning novembris õhkame külma ja lumise talve ootuses, siis nüüd tuleb toetada energeetikaekspert Raivo Vare Postimehe otsesaates öeldut: „Jääb ainult palvetada, et talv oleks hästi soe, vesine ja tuuline.”

Ehk siis soojaga ei pea palju kütma ning kõrge veetase ja tugev tuul soosivad soodsama taastuvenergia tootmist.

Õnneks lubavadki seni kättesaadavad ennustused pehmemapoolset talve. Riigi Ilmateenistus kirjutab oma prognoosis, et käesoleva kuu keskpaik tuleb muutliku ilmaga, Atlandilt saabuvad tsüklonid toovad sadu ja paisutavad tuule merel tormiseks. Ka kuu lõpus on ilm tormine ja sajab nii lund, vihma kui ka lörtsi ning õhutemperatuur pendeldab miinus- ja plusskraadide vahet.

Mullune november oli kogu Eesti kliimaloo kõige soojem: keskmiseks õhutemperatuuriks mõõdeti 5,4 kraadi, aastate keskmiseks normiks loetakse 1,4 kraadi. Tallinna Ülikooli klimatoloogia ja meteoroloogia lektor Jüri Kamenik ei pea võimatuks, et käesolev november võib veelgi soojem olla. „Ajaloolisi rekordeid muudkui tuleb ja need kipuvad koonduma kõik viimastesse aastatesse,” tõdes ta.

Oktoober oli ebatavaliselt soe, aastate keskmisest koguni kaks kraadi kõrgema temperatuuriga ja novembergi on seni haruharva öökülma jaganud, nii sadas esimene lumi maha alles selle nädala algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles