Uuring: toetus puuris peetavate kanade munadele on vähenemas

BNS
Copy
Munakarp.
Munakarp. Foto: Urmas Luik

Kolmapäeval avaldatud Kantar Emori avaliku arvamuse uuringu tulemused näitavad, et Eesti tarbijad ja toidusektor on astunud olulisi samme puurivabade munade kasutuse poole ning 72 protsenti elanikest ei toeta kanade pidamist puurisüsteemides.

Toidukettides on puurivabade munade – õrre-, vabalt peetavate kanade või mahe – läbimüük kasvanud mitmekordselt ning firmad on valikut suurendanud, et tarbijate kasvavat nõudlust rahuldada, teatas loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad.

Kokku kasvatatakse organisatsiooni sõnul aastas Eestis ligi miljon munakana, kellest 80 protsenti elavad endiselt puurisüsteemides, kus linnu jaoks on umbes A4 jagu ruumi.

“40 protsenti Eesti jaekettidest ja sadakond teist toidusektori firmat on tänaseks kuulutanud välja otsuse minna üle vabapidamise süsteemidest pärinevate kanamunade müügile aastaks 2025. Näeme toidufirmade ja tarbijatega suheldes selget eelistust kõrgema heaoluga pidamisviisidest pärinevate munade vastu. Vabapidamise süsteemidest pärinevad munad on uus norm ja standard toidutootmises,” kommenteeris organisatsiooni kanade heaolukampaania juht Mari-Liis Jaik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles