Helsingi linn teatas eelmisel nädalal, et lõpetab alates järgmise aasta algusest linna poolt korraldatavatel üritustel liha pakkumise.
VÄLISMAALT ⟩ Helsingi linn lõpetab oma üritustel liha pakkumise
Linna uus lihapoliitika hakkab kehtima näiteks linnakohtumiste, seminaride ja avalike ürituste suhtes, vahendas Helsingin Sanomat.
Otsuse eesmärk on tagada, et toitlustamises võetakse paremini arvesse keskkonnateemasid: edaspidi plaanib linn pakkuda taimetoitu või vastutustundlikult püütud kala.
Otsus on saanud ka juba omajagu kriitikat.
Keskerakonna erakonnasekretär Riikka Pirkkalainen sõnas, et otsus on kahetsusväärne ja tegelikult on käest lastud võimalus, mis puudutab kodumaist liha.
Surullista, jos koskee myös kotimaista lihaa. Maailman puhtainta ruokaa ei haluta brändätä maan pääkaupungissa. Tämän asetelman olisi voinut myös kääntää toisin, vientivaltiksi.
— Riikka Pirkkalainen (@RPirkkalainen) November 2, 2021
Ilmastonmuutos | Helsinki lopettaa lihan tarjoilun tilaisuuksissaan https://t.co/2ILzHLFdpY
"Riigi pealinnas ei taheta maailma puhtaimat toitu brändida," kurvastas ta Twitteris. „Sellegipoolest peaksime tegema koostööd ja toetama üheskoos toidutootjaid – toiduettevõtteid ja tootjaid. Ma tahan uskuda, et me saame paremini hakkama." Ta kinnitas, et köögiviljade koguse suurendamine soomlaste toidulauaal on kõigi ühine eesmärk.
Lisaks lihale loobutakse ka ühekordsete toidunõude kasutamisest.
2019. aasta veebruaris otsustas Helsingi linnavolikogu, et 2025. aastaks vähendatakse poole võrra piima- ja lihatoodete kasutamist linna toitlustusteenustes. Linn tahab vähendada heitkoguseid ja muutuda keskkonnasäästlikumaks.