Kiire hinnatõusu tõttu pole mõtet masinaostu edasi lükata

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Tatoli Pärnu esinduses toimetab universaalne Tarmo Tomson, kes on väljaõppi­nud laeva­motorist, kuid nagu ta ise ütleb, künnab merelainete asemel põllu­laineid juba tosin aastat.
Tatoli Pärnu esinduses toimetab universaalne Tarmo Tomson, kes on väljaõppi­nud laeva­motorist, kuid nagu ta ise ütleb, künnab merelainete asemel põllu­laineid juba tosin aastat. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Vanarahva ütlemine, et mis liigub, see kulub, kehtib ka järjest nutikamate põllumajandusmasinate kohta. Tootmise kallinemist arvestades on investeering uude või kasutatud tehnikasse märkimisväärne, sest võrdlusena saab näiteks traktori või kombaini raha eest osta keskeltläbi kümme uhiuut pereautot.

Maaeluminister Urmas Kruuse rääkis riigikogus aasta põllumehe konverentsil põllumeestest kui riigi toidujulgeoleku tagajatest ning rõhutas strateegilises vaates iga põllumajandustootja olulisust.

Pärnumaa tugevaim põllumajandusettevõte on teravilja ja piimakarja kasvataja AS Vändra, mis toimetab 4300 hektaril ning uuendab masinaparki, lähtudes töö intensiivistumisest. Lääne-Virumaal on samaväärne firma OÜ Aru Põllumajandus, mis harib 4000 hektarit ning on keskendunud tera- ja õlikultuuride kasvatamisele. Viljandimaal kasvatab piimakarja ja teravilja OÜ Kõo Agro oma gruppi kuuluvate põllumajandusettevõtetega, kasutades 4400 hektarit põllu- ja rohumaad.

ASi Vändra kontoris tõdes juhatuse liige ja tegevjuht Margus Lepp, et põllumajanduse üldise olukorra ja sisendite pideva hinnatõusu tingimustes on suudetud masinatesse investeerida ning tänavu on liisinguga muretsetud kolm traktorit, kaks mullaharimismasinat, väetisekülvik ja niidukomplekt. Samal ajal on kasutuses ka töökaid „veterane”, mille väljalaskeaasta algab arvuga 2000.

„Uuendamisele mineva tehnika osas teeme valiku tähtsuse järgi, näiteks loomade söötmise ja söödavarumisega seotud masinad on järjekorras eespool,” täpsustas Lepp.

Lepa jutu järgi vahetab AS Vändra tavaliselt välja masinad, mille remondi- ja hoolduskulud aastast aastasse suurenevad ning seetõttu ei saa planeeritud tööd õigeaegselt tehtud ja tuleb teenust sisse osta. Investeeringute tegemise arutab juhtkond hoolega läbi, lähtudes loomade heaolu ja tervisega ning keskkonnahoiuga seotud rahapaigutuse vajadusest.

„Oleme ostnud valdavalt uut tehnikat, sest siis on tagatud garantii ja asendusmasin, kui peaks mingi tõsisem rike ilmnema, vana masina oleme püüdnud uue müüjale vastu müüa,” selgitas Lepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles