Otsus toetada piimalehma- ja seakasvatajaid nörritab teisi

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Lihaveisekasvatajad ei ole olukorraga rahul. 
Lihaveisekasvatajad ei ole olukorraga rahul. Foto: Elmo Riig

Otsus eraldada 5,5 miljonit eurot piima- ja seakasvatussektorite toetuseks muutis teised põllumajandustootjad nõutuks – kuigi kõik põllumajandustootjad mõistavad, et neis kahes sektoris on keeruline seis, jääb arusaamatuks, miks teised tootjad, kes samuti kallinenud tootmis­sisendite kulu all ägavad, toetusest ilma jäetakse.

Maaeluminister Urmas Kruuse tegi valitsuskabinetile ettepaneku eraldada piima- ja sealihasektori tootjatele pandeemiast tulenevate turuarengute ning tootmiseks vajalike sisendite hindade tõusu leevendamiseks erakorralise toetusena 5,5 miljonit eurot.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu tegevjuht Kerli Ats sõnas, et eelmisel reedel laekunud pressiteade oli ebameeldiv üllatus – esiteks seetõttu, et toetatakse ainult kahte sektorit, aga muret tekitas ka asjaolu, et liitu kui esindusorganisatsiooni ei kaasatud – taluliit oleks kindlasti soovinud protsessis kaasa rääkida ja aidata murekohti kaardistada.

Mullu tegi liit koos Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja MTÜga Eesti Noortalunikud ministeeriumile erakorralise toetuse pöördumise. „Siis otsustati toetatada kogu põllumajandussektorit ja juuni lõpus välja makstud erakorraline toetus oli väga oluline,” kinnitas ta.

Praegune lahendus paneb Eesti põllumehed omavahel ebavõrdsesse olukorda. „Sain väga palju telefonikõnesid, kus oma pahameelt väljendati.” Atsi sõnul jääb toetuseta jäävatele põllumajandustootjatele arusaamatuks nende kahe sektori eelistamisel välja toodud argument, et tootmiseks vajalike sisendite hinnad on suures mahus kasvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles