Kas tead, mis kella ajal on elekter kõige odavama ja millal kalleim? (4)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Elektri hinda turul aitab alla viia see, kui elektrit suudavad suures mahus toota tuulepargid, päikesepargid, hüdroelektrijaamad ehk elektritootjad, mille tootmiskulud on madalamad.
Elektri hinda turul aitab alla viia see, kui elektrit suudavad suures mahus toota tuulepargid, päikesepargid, hüdroelektrijaamad ehk elektritootjad, mille tootmiskulud on madalamad. Foto: Sander Ilvest

Käes on aasta kõige tormisemad kuud ja see võiks murekortse natukenegi vähemaks võtta neil, kes kunagi elektrilepingut sõlmides valisid börsihinna, mis viimastel kuudel rekordkõrgustele küündides ootamatult suuri elektriarveid tekitama hakanud. Praeguse prognoosi järgi jääb suur nõudlus ja seetõttu ka hinnad püsima vähemalt kevadeni.

Eesti Energia klientide seas on börsipaketi valinuid ligi 30 protsenti, ülejäänud on hinna fikseerinud ja seega viimase aja hüpetest vähem puudutatud.

Börsihinnaga elektrit kasutajaid on rohkem vanuses ­40–49 ja kõige rohkem fikseerivad hinda eakamad kliendid, sõnas Eesti Energia klienditeenuste juht Dajana Tiitsaar. „Nendel, kes aasta tagasi fikseerisid, on elektriarvel aastatagusega võrreldes sama summa, kui tarbimine pole kasvanud, aga börsihinnaga klientide arved on kohati kaks korda suuremad.”

Harjumuspärasest hoopis krõbedam elektrihind on pannud inimesi oma pakette üle vaatama. Nii kasvas septembris paketi muutjate arv augustiga võrreldes kolm korda. „Ka pöördumised klienditeeninduskanalitesse on viimastel nädalatel märgatavalt kasvanud,” ütles Tiitsaar. Kõnede arvu hüppelise kasvu tõttu on neil ametis viiskümmend konsultanti, kellest osa töötab nüüd ka õhtul ja nädalavahetusel.

Fikseerimistase tõusnud

Kui aga keegi tahaks praegu hinda fikseerida, siis ei saa enam varasemaga võrreldavat pakkumist.

„Ka fikseeritud hindade tase on energiaturgudel toimuva tõttu paratamatult tõusnud – aastatagusega võrreldes ligi 40 protsenti,” tõdes Tiitsaar.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles