Kõrvitsalaternad keeda supiks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Riina Luik ütleb, et kõrvitsast saab ka magusaid hoidiseid teha, näiteks koos kirssidega kompotti keeta.
Riina Luik ütleb, et kõrvitsast saab ka magusaid hoidiseid teha, näiteks koos kirssidega kompotti keeta. Foto: Riina Martinson

Laternaks lõigatud kõrvitsad tasub paari päeva pärast ära süüa, eriti kui kõrvits toasoojas seismas. Paraku korraga seda pirakat vilja ükski pere ära süüa ei jaksa. Mida siis peale hakata? Küsisime nõu mitmel hoidisekonkursil hulgaliselt auhinnalisi kohti noppinud Riina Luigelt.

Meie inimesed on harjunud kõrvitsat enamasti vaid marineerima, kuid nii tavalisest kui ka suvikõrvitsast saab palju erinevaid hoidiseid teha, kinnitas Luik.

Üks võimalus, kui korraga on vaja suur kõrvits ära kasutada, on teha sellest püreesupipõhi ja panna purkidesse. Hiljem on sellest tööpäeva õhtul väga mugav kiiresti supp valmis keeta.

Pealegi kui kõrvitsalaternat teha, jäävadki järele väga ebakorrapärased tükid, mis supiks ideaalsed kasutada. Paned need potti keema, lisad küüslauku ja sibulat, natuke soola ja pipart, keedad pehmeks ja püreestad saumikseriga. Nüüd tuleb see segu kohe tuliselt purkidesse panna. Kui kunagi supi­isu tuleb, saab valmis põhjale lisada kookospiima, sulajuustu, natuke maitsestada ja ongi söök valmis.

Kindlasti ei tasu säilitamiseks suppi päris valmis keeta ja kohe sellesse sulajuustu lisada, sest siis muutub seistes maitse ebameeldivaks.

Kui aga praegu pole viitsimist või mahti supipõhja keetmisega mässata, võib kõrvitsa parajateks tükkideks lõigata, need portsjonikaupa pakkida ja sügavkülma panna. Kui siis supiisu tekib, saab juba tükeldatud kuubikud vähese veega potti keema panna ja kiiresti supi valmis keeta.

Eestlased armastavad marineeritud kõrvitsat, kuid seda valmistades ei soovita Luik kõrvitsat äädikaga ära tappa. Tema teeb marineeritud kõrvitsaid nii: koorib ja tükeldab õhtul ära ning valab vee peale. Kui tükkide katmiseks kulub kaks liitrit vett, siis sellesse läheb kilo suhkrut ja 80 ml äädikat ning marli sisse pakitud kaks suurt näpuotsatäit nelgiterasid. Kõik see jääb üle öö seisma.

Suhkru kogus oleneb tegelikult kõrvitsa magususest, tänavu on Luige sõnutsi kõrvitsad uskumatult magusad, seega võib suhkrut pisut vähem lisada.

Hommikul tõstab Luik kõrvitsapoti tulele ja keedab, kuni tükid peaaegu pehmed. Paneb kõrvitsad purkidesse, viskab nelgiterad minema ja valab marinaadi peale. Kui nelgiterad purki jäävad, jätavad need kõrvitsatükkidele mustad laigud ja muudavad vedeliku tumedamaks.

Kuna paljud inimesed pelgavat äädikat, siis müügiks tehes asendab Luik vahel äädika sidrunhappega. „Olen proovinud teha ka päris sidruniga ning punase sõstra ja jõhvika mahlaga, kuid siis jääb teist värvi ja pole ikka see,” nentis ta. Samuti ei saa tavalist suhkrut marinaadides või kompotisiirupis asendada pruuni suhkruga – see muudab vedeliku pruunikaks.

Kel meeldib millegi põnevaga katsetada, võiks proovida teha kõrvitsast ja kirssidest kompotti – tulemus on ülimaitsev, kiitis Luik. „Kui teed valmis ja annad proovida, ei saa keegi aru, millega tegu.”

Kompoti tegemiseks saab kasutada külmutatud kirsse. „Paned kirsid ja kõrvitsad pooleks potti, keedad siirupi peale, pärast on väga mõnus vahukoorega süüa,” soovitas Luik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles