Eesti sporthobused võistlesid hobumaailma suurüritusel

Silvi Lukjanov
Copy
Calinka Esqui ja Linda Randpere kuulutati eesti sporthobuste stiilisõidu parimaks.
Calinka Esqui ja Linda Randpere kuulutati eesti sporthobuste stiilisõidu parimaks. Foto: Liis Ira

Kuigi nädalavahetusel Saku Suurhallis peetud Tallinn International Horse Showl kuulutati eesti sporthobuste stiilisõidu parimaks nelja-aastane mära Calinka Esqui, olid võistlema tulnutest mitmed temast sugupuult veelgi paremad.

Nelja-aastase mära Calinka Esqui kasvatajad on Talliteenuste OÜ ja Esthorse OÜ. Hobuse aretaja ja omanike esindaja Kristiina Kuik-Tõnissoo sõnas, et oma aretatud hobust võistlemas näha on väga hea tunne. „Nägime juba aretades selles hobuses väga suurt perspektiivi, sest Calinka isa on maailma üks kuulsamaid sugutäkke Cornet Obolensky,” selgitas ta.

Loomaarstina töötav Kuik-Tõnissoo tegeleb hobuste kunstliku seemenduse ja embrüo siirdamisega. Nii kinnitas ta, et aretusmaterjalide koha pealt on terve maailm lahti. „Piisava raha olemasolul on kõik kättesaadav ja tegemist pole ka ulmesummadega,” täpsustas ta.

Eesti 4–5aastaste sporthobuste stiilisõidus hindasid hobumaailmas tunnustatud Raigo Kollom ja üks tippratsutajatest Paul-Richard Argus hobuste hüppevõimet, enesekindlust ja ratsaniku juhtimisvõtetele kuuletumist. Pärast võistlust tunnistas Raigo Kollom, et võitnud hobusest oli kümne startinu seas vähemalt paar-kolm veel, kes sugupuult veelgi tugevamad ja kel ees kindlasti edukas tulevik. „Lihtsalt esimest korda suure publiku ees toimunud võistlusel tulid paremad omadused välja just sellel võistluspaaril,” lausus ta.

Eesti Sporthobuste Kasvatajate Seltsi juhatuse esimehe Joel Jürissoni sõnul olid võistluspaarid teinud koostööd väga lühikest aega. „Soovisime stiilisõidu formaadis toimunud võistlusega hobumaailma suurüritusel Tallinnas tõmmata tähelepanu seltsi tõuraamatu 20. juubelile. Selleks valisime noored ja andekad 4- ja 5aastased eesti sporthobused ja andsime need andekatele sõitjatele paariks kuuks treenida,” selgitas ta. Eeskuju võeti Euroopast ja kuna tulemusega jäädi Jürissoni sõnutsi rahule, loodetakse seda korrata ka järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles