Tarmo Tamm: peaksime õppima soomlastelt

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Maal elades on alati käed-jalad tööd täis, nädal tagasi oli Tarmo Tammel hekilõikamine käsil.
Maal elades on alati käed-jalad tööd täis, nädal tagasi oli Tarmo Tammel hekilõikamine käsil. Foto: Margus Ansu

Teame Tarmo Tamme kui Riigikogu liiget, maaelukomisjoni esimeest ja endist maaeluministrit, ent kõige südamelähedasem on talle hoopis põlise põlvaka roll – ka tähtsate riigitoimetuste juures ei ole ta kodukandi heaolu unustanud.

Praegugi elab ta oma isakodus Tamme talus, Aarna külas, Põlva lähistel. Lisaks kohalikus elus kaasalöömisele jagub tal koduski tegemist, sest maal ei saa ju töö kunagi otsa.

Enne poliitikasse minekut oli Tamm läbi ja lõhki maamees – juba lapsena käis kolhoosipõllul rohimas, karjas ja emaga lüpsilaudas. Pärast Tihemetsa kooli mehhaniseerimise õppe läbimist asus samasse majandisse tööle ja hakkas ametiredelit pidi üles ronima, esmalt töö kuivatis, siis kombainiroolis ja lõpuks töökoja juhataja. Reformikomisjoni liikmena aitas läbi viia õnnestunud põllumajandusreformi. Sealtsamast valiti ta 1991. aastal Põlva osavalla vanemaks ning kaks aastat hiljem Põlva vallavanemaks, sealt edasi Põlva linnapeaks ja Riigikogu liikmeks.

Olete nüüd kolmkümmend aastat poliitikas olnud ja kõikidel valimistel edukalt kandideerinud, miks te sel aastal kohalikel valimistel ei kandideeri?

See tundub paljudele uskumatuna, aga oleme maakonnakeskuses just nii pikalt võimu vastutust kandnud. Kandideerimisest loobumisel on oma põhjus. Tuleb ausalt öelda – mulle ei meeldinud see poliitika, mida kohapeal aeti. Olen alati erakonnakaaslasi usaldanud ja kokkulepetest kinni pidanud. Aga tekkis situatsioon, kus sain alles ajalehest teada, mida erakonnakaaslased kavatsevad ette võtta. Minu jaoks oli see solvav ja otsustasin nii. Kolmkümmend aastat sai kohalikus poliitikas kaasa rääkida ja võib-olla ongi õige aeg paus teha. Või siis ongi kõik. Ei tea praegu.

On nukker ka, et jääte nüüd kõrvaltvaatajaks?

Natuke kindlasti, sest kodukandi käekäik läheb endiselt korda. Samas ei pea olema volikogu liige, et kohalikus elus kaasa rääkida. Kõrvaltvaatajaks kindlasti ei jää, sest ühiskondlikult olen niikuinii aktiivne. Näiteks praegugi võtan Facebooki kaudu Põlva kohalikus grupis aktiivselt sõna. Riigi tasandil olen alati valmis oma kodukoha eest seisma.

Kuidas Põlval praegu läheb?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles