Maa Elu potitomatid kolisid talveks tuppa

Copy
Kadri tomat.
Kadri tomat. Foto: Kadri Suurmägi

Maa Elu ajakirjanikud kasvatasid suvi läbi oma rõdudel mitut sorti potitomateid. Tomatikasvatus osutus üllatavalt lihtsaks isegi algajale ja nüüd on meil julgust võtta ette hoopis raskem ülesanne: kuna tomatid on tegelikult mitmeaastased taimed, siis tarisime potid tuppa ja üritame taimi üle talve hoida.

Teele tomat.
Teele tomat. Foto: Teele Üprus

Teele: tõin ühe oma neljast ‘Varto’ tomatitaimest tuppa septembri esimestel päevadel. Sel hetkel ootas kolm tomatit veel punaseks värvumist, kahel see õnnestus, üks ootab siiani oma aega. On ka näha uusi õisi, ent unustasin neid n-ö käsitsi tolmeldada ja enamik õisi närtsis, kuigi ma ei tea, kas see on närtsimise põhjus. Igatahes on põnev oodata ja vaadata, kas taim suudab meid ka külmal ajal tomatitega (või vähemalt õitegagi) üllatada.

Kadri: tõin katseks sisse neli ‘Vilma’ tomatitaime. Ühel on veel tomatid küljes, mis aknalaual küpsevad, teiste kohta kehtis taas rahvatarkus, et tark ei torma. Kuna need hakkasid ajama alt uusi rohelisi võsusid, lõikasin pealt juba närbuma hakanud vanad varred maha ja mõtlesin, et las nad siis olla rõdul rohetavaks silmailuks. Soojad sügisilmad mõjusid neile aga nii kosutavalt, et aknalauale toomise ajaks on neil juba õiedki küljes. Näis, kuidas need tubastes tingimustes vastu peavad.

Riina: jäin oma tomatitaime tuppatoomisega ilmselgelt hiljaks. Kasvas see ‘Maskotka’ mul õues, potiga lillepeenras ja septembri teise poole külmad ööd jõudsid korralikult näpistada. Toas hakkasid lehed järjest kuivama ja praegu näeb taim välja tõeliselt rääbakas, aga ikka magusaid punaseid vilju täis, nagu kogu suve teise poole on olnud.

Riina tomat.
Riina tomat. Foto: Riina Martinson

Tahtsin juba taime välja visata, kui see hakkas uusi rohelisi võsusid kasvatama. Lõikasin kuivanud lehed ära ja las ta siis jääb akna ette lauale koos peenralt väljakaevatud suure paprikataimega. Paprika alumised lehed tõmbusid tuppatoomise järel temperatuuri kõikumise tõttu küll kollakaks, kuid nüüd on taim ilus ja ohtralt avanemise ootel õiepungi täis. Päris põnev, mis saama hakkab! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles