Õuest tuppa tuues pikendame suvetaimede iga

, Räpina Aianduskooli aianduse eriala juhtõpetaja
Copy
Taimed tuleks tuppa või talvitumispaika tuua enne öökülmasid.
Taimed tuleks tuppa või talvitumispaika tuua enne öökülmasid. Foto: Ain Liiva

Sügisel muutuvad valgusolud taimede jaoks üha kasinamaks. Päevane ja öine temperatuur langeb ning külmaperiood pole enam mägede taga. Taimed hakkavad puhkeperioodile üle minema. Usinatel aednikel leidub aga aia välialadel veel piisavalt konteinerites õitsvaid või vilju kandvaid taimi. Kuidas nende eluiga pikendada ja kuhu need talveks panna?

Üheaastaste suvelilledega on lihtne, nende eluiga kestab külmadeni, siis tuleks potid tühjendada ja taimejäänused komposteerida, juhul kui taimed on kahjuritest ja haigustest puutumata jäänud.

Siiski leidub ilutaimi, mida võib ületalve pidada: pelargoonid, fuksiate perekonda kuuluvad liigid, ampliroosid. Külmaõrnad on suurelehised hortensiad, luuderohud, kämmalvahtrad ja inglitrompet.

Taimed tuleks tuppa või talvitumispaika tuua enne öökülmasid, parem jahedasse keskkonda, sest järsk üleminek õuetemperatuurist 23kraadisesse tuppa võib taimele kehvasti mõjuda.

Kuna pelargoonidel looduslikku puhkeperioodi tegelikult pole, võib valges ja soojas keskkonnas taime õitsemine ja uute võrsete teke jätkuda. See eeldab kindlasti suurepäraseid valgustingimusi, päeva pikkus peab olema vähemalt 12–14 tundi. Talvel on seda tagada väga keeruline.

Mõistlik on pakkuda taimedele sobivat puhkeperioodi, valida tuleks võimalikult kuiv, jahe (8–10 kraadi) ja valgusküllane kasvukoht. Kasta võiks minimaalselt siis, kui mullapall on tõesti kuiv. Madalama temperatuuri juures hoides, pelargoonidel mitte alla 5 plusskraadi, võib valgus olla tagasihoidlikum või hoopis puududa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles