VÄLISMAALT ⟩ Inglismaale ehitatakse maailma suurimat vertikaalfarmi

maaelu.postimees.ee
Copy
Vertikaalpõllumajandus kujutab endast taimede kasvatamist vertikaalsetel pindadel. Pilt on tehtud analoogses farmis Venemaal.
Vertikaalpõllumajandus kujutab endast taimede kasvatamist vertikaalsetel pindadel. Pilt on tehtud analoogses farmis Venemaal. Foto: Anton Novoderezhkin

Inglismaale Gloucestershire'i ehitatakse praegu vertikaalset farmi, kus on pea 14 000 ruutmeetrit kasvupinda, mis teeb sellest maailma suurima omalaadse rajatise.

Talu on ligikaudu sama suur kui peaaegu 70 tenniseväljakut ja suudab tarnida Ühendkuningriigi supermarketitele 1000 tonni värsket toodangut, kirjutab Farming UK.

Vertikaalse talu omanikfirma Jones Food Company (JFC) asutaja James Lloyd-Jones ütles, et talu “parandab veelgi Suurbritannia liidripositsiooni vertikaalse põllumajanduse maailmas”.

"Varustame juba praegu tuhandeid Briti jaekauplusi basiilikuga, mis on kasvatatud meie esimeses Lincolnshire'i rajatises," lisas ta. "Kuid see uus, kolm korda suurem tootmine, võimaldab meil varustada veel kümneid tuhandeid kauplusi ja laiendada tootevalikut.”

Vertikaalpõllumajandus kujutab endast taimede kasvatamist vertikaalsetel pindadel. See suurendab tuntavalt toidu hulka, mis saadakse ühe maapinnaühiku kohta. Päikesevalguse asemel, nagu kasvuhoones, sõltuvad sellised nn linnatalud LED-valgusest, mida reguleeritakse sõltuvalt taimede kasvustaadiumile ja kasvatavale kultuurile.

"Keskkonna seisukohast võimaldab vertikaalne põllumajandus meil kasvada 17 kihis, nii et iga aakri suurus muutub seitseteist korda produktiivsemaks," ütles ta.

Lloyd-Jones´i ettevõttel on ambitsioonikas plaan järgmise kümne aasta jooksul tarnida koguni 70% Ühendkuningriigi värskest toodangust. Rajatis avatakse 2022. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles