Mahetalunik: õigesti majandades võib väikeselt pinnalt väga palju toitu kätte saada (1)

Tiit Efert
Copy
Iiris ja Meelis Naaberi mahetalus kasvas tänavu vähemalt veerandsada eri kultuuri.
Iiris ja Meelis Naaberi mahetalus kasvas tänavu vähemalt veerandsada eri kultuuri. Foto: Tiit Efert

Muhumaal Mäla külas asuvas Simmu-Mardi mahetalus on lõppemas teine hooaeg, mida omanikud Iiris ja Meelis Naaber nimetasid veel katsetamise aastaks. Saadud kogemuste baasil ja värskete ideedega on plaanis kevadel suurema hooga jätkata.

Talupidamist alustati 2020. aastal. Enne reisisid Iiris ja Meelis viis aastat mööda maailma ringi ning kogusid mõtteid, millega kodumaal tegelda. Huvi põllumajanduse vastu oli olemas, uuriti vastavat kirjandust ja käidi vabatahtlikena tööl mitmes mahetalus, et saada aimu, kuidas asjad tegelikult käivad. Kodumaale naasti kindla sihi ja unistusega oma talust, kus mürgivabalt kasvavad mitut sorti köögiviljad.

Meelis viis mandrilt pärit Iirise oma kodukülla, kus nad soetasid paar hektarit maad ja nimetasid paiga Simmu-Mardi taluks. Meelise enda sünnikodu, Mardi talu asub siinsamas kõrval.

Ainult puhas toit

Iiris ja Meelis on veendunud puhta toidu austajad, nende jaoks ei ole küsimus vaid mahemärgis. Iirise sõnul kasvatavad nad kõike niikuinii puhtalt ja mahepõhimõtteid järgides, miks mitte siis ka mahetunnustus saada. „Talu on olnud mahe algusest peale ja selleks ka jääb,” lubas ta. Muhu saarel on intensiivset põllumajandust üldse vähe. Viljakasvatamine on kadunud, asemele on tulnud pigem veiste ja lammaste karjatamine.

Pererahval on maaharimisel oma põhimõtted, nad ei künna ega kultiveeri, sest mulda tuleb võimalikult vähe häirida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles