Oktoobri algus tuleb soojast ilmast hoolimata väga tormine (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Tormine meri Pirital.
Tormine meri Pirital. Foto: Sander Ilvest / Postimees

“Paistab, et nädala esimene pool pakkus teist korda jätkusuve, kuigi seda on ehk pisut palju öelda. Samas õhutemperatuurilt jäi see nõrgemaks kui esimene vanakas ehk jätkusuvi 11. septembri paiku. See kordab suve mustrit, kui iga järgnev kuumalaine oli maksimaalse temperatuuri poolest eelnevast nõrgem. Võib-olla ei jää kaks kolmandata ja tuleb veel jätkusuve? Kuigi õhutemperatuur nädala lõpuni tõuseb, ületades ilmselt ka maagilise 15 °C piiri, on üsna tormine. Sooja saabumist tähistab pilvisus, aga olulist sadu ilmselt ei tule. Niisiis on oktoobri algus soe, aga tuuline,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel sajab reede päeval kohati veidi vihma, õhtul pilved hõrenevad. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul, vaid saartel on tuntavam. Õhutemperatuur tõuseb Lääne-Eestis kuni 14°C-ni, idapoolsetes maakondades jääb 10°C ümbrusse.

Nädalavahetusel (2.10-3.10) jääb Venemaal valitsevaks kõrgrõhuala ja selle lääneservas on meie ilm suurema sajuta ning laiguti on ka selgemat taevast. Samal ajal tiirutab Norra mere kohal madalrõhuala, mille serv ulatub Skandinaavia kohale ning avaldab ka Läänemere ümbrusele survet.

Lõuna- ja kagutuul on laupäeval mõõdukalt tugev, pühapäeval aga tõuseb jõuliseks, päeval on sisemaal puhanguid 14, saartel 17 m/s. Lõunakaarest kandub meile soojemat õhku ning päeval tõusevad termomeetrinäidud 11..16°C-ni, öösiti langeb õhutemperatuur 2..8°C-ni, saartel ja meremõjuga rannikul jääb 10°C ümbrusse.

Esmaspäeval (4.10) suudab idapoolne kõrgrõhkkond ikka vastu seista madalrõhkkonna survele. Ilm on enamasti sajuta ja väga tugeva kagutuulega ning nõnda peaks mandril ka selgemat taevast nägema. Tõenäoliselt sadu veel ei jõua, üksnes saartel suureneb vihma võimalus ~50%-ni. Öine õhutemperatuur langeb sisemaal 5°C lähedale, päevasoe kerkib 15..16°C-ni.

Kagutuul tõuseb väga jõuliseks ning puhangud tõusevad 20 m/s, saartel ja Läänemerel võib tuul tormiks paisuda.

Teisipäeval (5.10) jätkub lääne poolt jõuline madalrõhuala surve ja kui Rootsi ranniku lähistel veel täiendavalt uus osatsüklon tekib, siis tõuseb kagutuul väga jõuliseks ning puhangud tõusevad 20 m/s, saartel ja Läänemerel võib tuul tormiks paisuda.

Sadu jõuab tõenäoliselt päeval saartele ja laieneb edasi mandrile, saju tõenäosus suureneb 50%, Lääne-Eestis 75%-ni. Öine miinimum langeb selgema taevaga Ida-Eestis alla 5°C, pilvisemas Lääne-Eestis jääb 10°C lähedale, päevane temperatuurifoon on 9..13°C piires.

Kolmapäev (6.10) jätkub madalrõhkkonna servas väga tugeva kagutuule ja vihmahoogudega. Pilvise ja tuulise ilmaga on öine õhutemperatuur 7..12, päevane 10..14°C piires.

Neljapäeval (7.10) jääme idapoolse kõrgrõhuala ja Läänemere kohal ülekaalus oleva madalrõhkkonna piirimaile. Tuul pisut taltub. Öine õhutemperatuur langeb veidi alla 10°C, päevane tõuseb 13..14°C-ni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles