Viljandimaa kartulikasvataja katsetab uhiuute sortidega

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Kuigi hoidla mahust täitis ‘Gala’ eliitseemnekartul kolmveerandi, võis Janek Lass rahule jääda, sest nende jaoks on oluline mugulate arv, mitte kartuli suurus.
Kuigi hoidla mahust täitis ‘Gala’ eliitseemnekartul kolmveerandi, võis Janek Lass rahule jääda, sest nende jaoks on oluline mugulate arv, mitte kartuli suurus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Septembri eelviimasel nädalal vuras Viljandimaa Tartu-poolses küljes Lalsi külast mitu korda läbi suure kartulikoormaga traktor. Osaühingu Koorti Kartul kümne hektari suurusel ‘Gala’ eliitseemne põllul käis usin kartulivõtt.

„Ma viiksin need väsinud mehed enne koju ära,” sõnas ettevõtte üks juhte Janek Lass tööpäeva lõpus. Terve nädala olid nad tollelt põllult kartulit võtnud. Saaki tuli 300 tonni jagu.

Selleks ajaks oli ligi 70 hektaril kasvatatavast kartulist üles võetud 50. „Meil on kümme tublit töötajat ning eesmärk on septembri lõpuks kartul koristada ja oktoobri lõpuks porgand ka,” lausus Lass.

‘Gala’ põllu kõrval vaatas peremees ‘Nixe’ sorti ja tõdes, et sellegi aeg on peagi käes. Kui kartuli koor enam ei narmenda, võib ta üles võtta. „Tõehetk tuleb muidugi kombainilindil, kui kartul saab kõvasti klobida.”

‘Nixe’ sai maha pandud 8. juunil, see ei ole tavapärane aeg. Muidu peaks ikka maikuu lõpus kartul maas olema. „Klassikaline kartulipanekuaeg on ju toomingate õitsemise ajal, aga teate ise, milline kevad oli,” ütles Lass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles