Tartu teadlasi huvitab Pajumäe talu (1)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
„Uudistoodete arendamisel teeme koostööd teadlastega ja arvestame klientide ettepanekuid,” ütleb Mulgi vallas piimakarja kasvatava Pajumäe talu peremees Viljar Veidenberg.
„Uudistoodete arendamisel teeme koostööd teadlastega ja arvestame klientide ettepanekuid,” ütleb Mulgi vallas piimakarja kasvatava Pajumäe talu peremees Viljar Veidenberg. Foto: Silvia Paluoja

Mulgimaa pealinnast Abja-Palu­ojast paar kilomeetrit suvepealinna Pärnu poole suunab teeviit riigis tuntud Pajumäe taluni. Ettevõtteni, mis on aldis tegema koostööd teadlastega, et holsteini tõugu kari annaks parimat mahepiima ning toormest valmiksid väärtuslikud mahetooted.

„Teaduse tugi annab kogu meie tegevusele värskuse ja mõtestatuse ning alati on hea ära kasutada teiste oskusteavet,” nentis Pajumäe talu peremees Viljar Veidenberg, kes on maaülikoolis õppinud põllumajandussaaduste tootmist ja turustamist.

Abja-Vanamõisa külas sai Viljari isale Arvo Veidenbergile tagastatud talu piimatootmises jalad alla paar aastat pärast vabariigi taasiseseisvumist, kui tollase põllumajandusülikooli teadlaste Ameerikast pärineva mõtte järgi ehitati ja võeti 1993. aastal Pajumäel kasutusele Eesti esimene külmlaut noorloomadele. Neli aastat hiljem sai sellise uudse kodu lüpsikari.

Noore Veidenbergi jutu järgi jätkus koostöö maaülikooliga veiste söödaratsiooni väljatöötamisel ja loomade tervise tagamisel. Edutaluks kujunemist kinnitavad tänu- ja tunnustuskirjad, muu hulgas seegi, et siin on valmistatud Eesti parimat talutoitu ning peetakse parimat holsteini aretuskarja.

Eakatele suunatud kohupiim

Päikesepargilt lisaenergiat saava talu meiereis töödeldakse sajapealise lüpsikarja piim ja sellest valmistatud toodete sortiment ulatub eri pakendite järgi saja viiekümneni. Käibest ligemale 40 protsenti moodustavad kohupiimatooted, mille nimistus on üks viimaseid uudiseid kiudainerikka maapirnijahu, mee ja Kreeka pähklitega kohupiim, sihtrühmaks eakamad. Kõnealuse sertifitseeritud mahetooteni jõudis talu taas teadlaste abiga ehk nagu ütleb Viljar Veidenberg: kui inimesed on nõus meie juurde tulema, siis hea meelega tahaks nendega koostööd teha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles