Mulgimaa pealinnast Abja-Paluojast paar kilomeetrit suvepealinna Pärnu poole suunab teeviit riigis tuntud Pajumäe taluni. Ettevõtteni, mis on aldis tegema koostööd teadlastega, et holsteini tõugu kari annaks parimat mahepiima ning toormest valmiksid väärtuslikud mahetooted.
Tartu teadlasi huvitab Pajumäe talu (1)
„Teaduse tugi annab kogu meie tegevusele värskuse ja mõtestatuse ning alati on hea ära kasutada teiste oskusteavet,” nentis Pajumäe talu peremees Viljar Veidenberg, kes on maaülikoolis õppinud põllumajandussaaduste tootmist ja turustamist.
Abja-Vanamõisa külas sai Viljari isale Arvo Veidenbergile tagastatud talu piimatootmises jalad alla paar aastat pärast vabariigi taasiseseisvumist, kui tollase põllumajandusülikooli teadlaste Ameerikast pärineva mõtte järgi ehitati ja võeti 1993. aastal Pajumäel kasutusele Eesti esimene külmlaut noorloomadele. Neli aastat hiljem sai sellise uudse kodu lüpsikari.
Noore Veidenbergi jutu järgi jätkus koostöö maaülikooliga veiste söödaratsiooni väljatöötamisel ja loomade tervise tagamisel. Edutaluks kujunemist kinnitavad tänu- ja tunnustuskirjad, muu hulgas seegi, et siin on valmistatud Eesti parimat talutoitu ning peetakse parimat holsteini aretuskarja.