Piimatootja: elektrihinna tõus lööb paljudel jalad alt

Silvi Lukjanov
Copy
ASi Pajusi ABF juhatuse liige Lembit Paal armastab selles üsna ebakindlas maailmas toetuda kindlatele asjadele, niisiis on tal kindla hinna pakett.
ASi Pajusi ABF juhatuse liige Lembit Paal armastab selles üsna ebakindlas maailmas toetuda kindlatele asjadele, niisiis on tal kindla hinna pakett. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kui Järvamaal piima tootva põllumajandusühistu juht usub, et elektrihinna tõus mõjutab piima tootmist tuntavalt, siis Jõgevamaa piimatootja näeb olukorda rahulikumalt ning väiketootja kinnitab, et elektrihinna tõus pankrotti kedagi ei vii.

Sargvere põllumajandusühistu juhi Toomas Uusmaa sõnutsi on kõik piimatootmises seotud elektriga ja elektrihinna tõus mõjutab piima tootmist kardinaalselt. Lisaks kallinevad elektrihinna tõustes kõik sisendid, sest nendegi tootmine on seotud elektriga. Uusmaa usub, et oodata on totaalset kallinemist. „On vaid aja küsimus, kui hinnad hakkavad tõusma. Eks oktoober näitab, mis saab. Mina toodan enamiku loomasööta oma maalt, aga ei kujuta ette, kuidas saavad hakkama need, kes kõike ostma peavad, sest õige hinnatõus on veel ees,” arutles ta.

Pimedas ei saa tööd teha

Kui kopsakaks võib elektri­arve kujuneda, ta pakkuda ei oska, sest arveldus käib kuu lõpu seisuga. „Ei julge mõeldagi, milline elektriarve võib oktoobris tulla. Piimafarm kasutab elektrit 24/7! Börsipaketi kasutajana on meie elektri­arve olnud enam-vähem stabiilne summa,” lausus ta.

Ka kokkuhoiukohti on raske leida. „Laudas peavad isegi öösel tuled põlema, sest öövalve ei saa pimedas tööd teha. Loomi tuleb kontrollida, neile sööta ette lükata, jälgida vasikaid, poegimislaudas toimuvat,” selgitas ta. Öösel põlevad lauda öötuled, neid on harvemalt kui päevatulesid, kuid enam harvemaks neid võtta ei saa, sest see seaks töötajad ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles