Peipsi sibula pähe võib saada Poola sibulat (1)

Tiit Efert
Copy
Konstantin Avvo rääkis, et kuiva suve tõttu olid mugulad küll väiksemad, ent kvaliteedilt paremad, sest mädanikku on vähem.
Konstantin Avvo rääkis, et kuiva suve tõttu olid mugulad küll väiksemad, ent kvaliteedilt paremad, sest mädanikku on vähem. Foto: Tiit Efert

Mõni aasta tagasi olid Peipsi sibulakasvatajad müügiga raskustes, aga nüüd ostetakse valimatult ära kõik. Petturid kasutavad olukorda suvalise sibula realiseerimiseks. Samal ajal jääb traditsioonilise Peipsi sibula kasvatajaid aasta-aastalt vähemaks.

Hoogsale müügile aitas kaasa Kolkjas suvel etendunud „Serafima ja Bogdan”. Igal õhtul olid platsis kümned autod, vaatajaid toodi kohale bussiga. See pani kohalike äri õitsema. Müüdi sibulat ja sibulapirukaid. Õnnelikud olid eeskätt need, kes elavad suure tee ääres, nendel oli müügiedu garanteeritud.

Kõrvaltänavas elav sibulakasvataja Konstantin Avvo (kohalike jaoks Kostja) pole kunagi suure tänava äärde kippunud. Ta on piirkonnas tuntud ka kui maitsvate sibulapirukate valmistaja, neid müüs ta igal õhtul sadades. „Hoidsin hinna mõistlikuna, aga suure tänava ääres küsiti palju kallimat hinda ja müüdi ka kõik ära,” kõneles ta.

Külalised, kes käisid etendust vaatamas, tulid järgmisel hommikul kohalike käest küsima – kas tõesti on siin selline vihane elu olnud. Kostja pole sellega nõus. Tema hinnangul on vanausulised olnud hästi korrektsed ja puhtad. Aga etenduse korraldamise kohta pole tal midagi halba öelda. „Viis punkti,” hindas ta.

Tänavu valmisid Kostjal sibulad kaks nädalat varem, augusti alguses – ning said kuu lõpuks juba otsa. Tavaliselt jagub neid oktoobrini. Kuiva suve tõttu olid mugulad väiksemad, ent kvaliteedilt paremad, sest mädanikku on vähem

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles