Indrek Saar maaelust: Tänane ühistransport on täiesti lootusetu

Merly Raudla
Copy
Indrek Saarele on maaelu tuttav juba lapsepõlvest saadik.
Indrek Saarele on maaelu tuttav juba lapsepõlvest saadik. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Riigikogu liige ja sotsiaaldemokraatide esimees Indrek Saar leidis perele kakskümmend aastat tagasi ideaalse suvekodu Loobu külas. Metsatukas võõraste pilkude eest varjus, samas maakonnakeskuse lähedal ja pealinngi mugava autosõidutee kaugusel. Suvekodu staatuses ei saanud suure aiaga elamine pikalt olla, sest perekond seadis end sujuvalt ja endalegi märkamatult paikselt sisse.

Kuidas maal elamine toimib, kui tööle tuleb ikkagi linna sõita? Kuidas on maaelu poliitikule igapäevatöös kasuks tulnud? Mõtlesime, et sel korral niisama käed rüpes juttu ei aja, vaid vestleme ja teeme koos midagi asjalikku. Peremees Saar pani traktorile äia meisterdatud käru taha ja puudevedu võis alata.

„Nende kinnastega ei ole küll midagi teha,” nentis endine kultuuriminister muiates ning libistasin sinised kummikindad vargsi kotti tagasi.

Saaremaa juurtega poliitik ja näitleja tõdes, halud süles, et maaelu on talle tuttav juba lapsepõlvest.

„Olen olnud kahepaikne. Emapoolne suguvõsa on Virumaalt, aga kasvanud olen Saaremaal. Suved, nädalalõpud ja koolivaheajad möödusid maal. Maatööd said seal selgeks,” kõneles Saar.

Mees ütles, et linnas on ju tore käia, kuid elada tahab ta siiski maal. „Ei raatsi linnakorteris kuidagi olla,” tunnistas ta ning järjekordne puusületäis maandus kärusse.

Saar nentis, et väiketootjatele on põllunduse arendamiseks välja töötatud mitu toetust, et põllundust kui eluviisi hinges hoida. Ka metsanduses on astutud samme, et metsaomanik saaks väikeses mahus soodsatel tingimustel metsa realiseerida, ilma et talt seitset nahka kooritaks. Seni vaid FIEdele kehtinud tulumaksuvabastus laienes möödunud aastal ka füüsilisest isikust metsaomanikele ja metsatulu muutus aastas 5000 euro ulatuses maksuvabaks. Saar avaldas, et sarnast asja üritavad nad praegu ka põllumeestele tekitada. „Võiks olla nii, et väikeses mahus müües saaks väiketalunik seda teha tulumaksuvabalt.”

Aktiivne kogukond annab palju juurde

Kogukond on perekond Saare naabruses väga aktiivne ja kokkuhoidev. Läsna-Loobu on valitud isegi aasta külaks. Samuti on Läsna-Loobu külateater pälvinud amatööride teatrifestivalil hulgaliselt auhindu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles