Saarlane tõmbas merest välja hiigelkala

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Tõnis Tasane koos pea 14-kilose rekordsaagiga.
Tõnis Tasane koos pea 14-kilose rekordsaagiga. Foto: Kadi Tasane

Pühapäeval tõmbas Saaremaal Kihelkonna kandis elav kutseline kalur ja Kihelkonna päästekomando pealik Tõnis Tasane Veere sadama lähedal merest mõrraga välja hiigelsuure kala. Kaalumisel selgus, et kala mass on koguni 13,92 kilo ja suure tõenäosusega on tegu lõhega.

Pikkust oli kalapurakal veidi üle meetri: täpselt meetripikkusest Tasase tütrepojast Stefanist oli kala viie sentimeetri jagu pikem. „Tegu oli õnneliku juhusega, et tütre pere nii õigel ajal sattus sadamasse, täpselt selsamal hetkel tulid sadamasse vastu.” Sedasi sai esimestest emotsioonidest osa ka tütar oma perega.

Uhke värk, kui vanaisa püüab kala, mis on pikem kui sa ise
Uhke värk, kui vanaisa püüab kala, mis on pikem kui sa ise Foto: Kadi Tasane

Tasane lisas, et kala on suurim, mis tal on õnnestunud kätte saada. 25 aastat tagasi õnnestus tal võrguga püüda 10kilone vikerforell – toona oldi merel kolmekesi ja jagati saak omavahel. Pühapäeval püütud kala oli suure tõenäosusega lõhe, kuid tema täpse liigi määramine pani nuputama mitmeid kalamehi.

Praegu püütud kalast tehtud roog on Tasasel veel nautimata: kalur fileeris ta ära ja see ootab sügavkülmas sobivat aega. Saagist jagub aga mitmeks pidusöögiks ja Tasane jagas kala oma kahe lapse ja nende peredega.

Nädalavahetusel on aga taas merele minek, kuid nii suurt saaki Tasane enam püüda ei looda. „Ei usu, et ma ise enam sellist kala kunagi saan,” võttis ta muheledes kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles