Pärast sooja nädalavahetust hakkab ilm vaikselt jahenema

maaelu.postimees.ee
Copy
Sügis.
Sügis. Foto: Urmas Luik

“Pärast kuu alguse jahedust tuleb mitu 20kraadise õhusoojaga päeva, ka ööd on soojad, kuid niiske õhu tõttu tõenäoliselt udused. Uus nädal toob ilmselt ilma jahenemise ja tugeva tuule, aga võib loota, et pärast seda läheb uuesti soojemaks ja vananaistesuvi muutub justkui katkiseks grammofoniks, mis hakkab end kordama,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel on laupäeval (11.09) Eesti kõrg- ja madalrõhuala piirimail. Öösel on üksikute vihmahoogude võimalus Eesti põhjaservas, päeval peamiselt Virumaal. Tuul on nõrk ja puhub valdavalt lõunakaarest, päeval ka edelast. Selgema ööga langeb õhutemperatuur 10°C ümbrusse, päeval tuleb lõunakaarest sooja lisaks ning termomeetrinäidud tõusevad kraad-kaks üle 20°C piiri.

Pühapäeval (12.09) taandub kõrgrõhkkond Venemaale, sest üle Skandinaavia ja Läänemere laieneb madalrõhkkond. Tänaste andmete kohaselt jõuavad vihmapilved juba öösel saartele ja liiguvad edasi mandrile ning laienevad päeval üle maa. Valdavaks on lõunakaare tuul. Öine õhutemperatuur jääb enamasti üle 10°C, päevasoe tõuseb 16..21°C-ni.

Esmaspäeval (13.09) liigub madalrõhkkond edasi üle Soome itta ja selle lõunaserva mööda liigub öösel üle Eesti sajuhooge, päeva peale vihmapilved eemalduvad ja taevas muutub selgemaks. Tuul pöördub läände ja loodesse ning tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 15°C ümber, päeval 13..18°C.

Teisipäeval (14.09) madalrõhkkonna mõju väheneb ja pilvi on hõredamalt ning öö on sajuta, päev kohatiste vihmahoogudega. Tugev lääne- ja loodetuul nõrgeneb õhtul. Põhjakaarest tungib sisse külm õhumass, öine õhutemperatuur langeb 5°C ümbrusse, maapinnal suureneb hallaoht, päevasoe kerkib 11..15°C-ni.

Kolmapäeval (15.09) tugevneb Põhja-Euroopa kohal kõrgrõhkkond ja selle serva mööda kandub Läänemere ümbrusse külma juurde. Selgineva taeva all langeb öine miinimum 5°C ümbrusse, selgineva taeva alla veel kraad-paar madalamale ja maapinnal on siis hallaoht, päevasooja laeks on 10..13°C. Puhub mõõdukas põhjakaare tuul.

Neljapäeval (16.09) jätkub kõrgrõhkkonna tugevnemine ja selle servas on ilm suurema sajuta, aga üksikuid vihmahooge siiski välistada ei saa. Õhumass on ikka jahe, öösel püsib hallaoht, päeval tõuseb temperatuur vaid kraad kuni kolm üle 10°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles