Noor kurg seilas lõunasse lendamise asemel kogemata laevaga põhja ­poole

maaelu.postimees.ee
Copy
Must-toonekurg, foto on illustreeriv.
Must-toonekurg, foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Looduskalender.ee veebikaameratest näeb kummalisi asju. Nimelt kirjutas Kristel Vilbaste meie iganädalases looduskalendri rubriigis, kuidas üks noor must-toonekurg Tagurpidi-Toomaks osutus.

Jõgevamaal sündinud Julge on oma pesakonnast ainus ellujääja, tema kaks õde-venda läksid kähkrikute roaks. Kui esimese lennu pesast välja tegi ta 23. augustil, siis 28. augustil läks ta juba rändele. Esimese rändepäevaga lendas ta Saaremaale ja sealt võttis suuna Gotlandi poole, aga sinna ta ei jõudnud, vaid istus hoopis kella viie paiku õhtul laevale. Looduskalender.ee andmetel liikus laev aga noorele linnule vales suunas, laeva sihtsadam oli Primorsk Venemaal.

Julge on aga piisavalt tark ning sai aru, et laev sõidab tema jaoks vales suunas. „Kas Julge istus vastutuleva laeva peale või lendas ise tuldud teed tagasi, seda tuleb veel uurida. Esialgu tundub, et kure liikumiskiirus on laeva jaoks liiga kiire, aga taganttuulega lendamise jaoks sobib. Igatahes järgmise öö veetis Julge juba Poolas, Jaroslawieci rannaküla servas,” kirjutas looduskalender.ee teisipäeval.

Veel seisis lehel, et pole haruldane, et linnud kasutavad rände ajal suuri konteinereid vedavaid laevu, ka must-toonekured teevad seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles