Turbatootjad selle aasta tulemuste üle ei kurda

Sirje Niitra
, ajakirjanik
Copy
Kuum ja kuiv suvi soodustas turba­kogumist, samas tekitas pikalt püsinud kuumus ­tuleohu.
Kuum ja kuiv suvi soodustas turba­kogumist, samas tekitas pikalt püsinud kuumus ­tuleohu. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kuigi enamiku turbatootjate jaoks on hooaeg selleks aastaks läbi, saab esialgu hinnangu anda vaid suve esimesele poolele, mis Eesti Turbaliidu juhi Erki Niitlaane sõnul oli turbatootmiseks soodne. Eelmisest aastast paljudel laojääki polnud, seetõttu oli hea tootmisaasta kõigile väga oodatud ja nõudlus suur.

Turbatooteid toodab Eestis üle kolmekümne ettevõtte.

Kuiv kuum suvi oli hea ja halb korraga

Eesti-Hollandi ühisettevõtte Nurme Turvas juhi Mikk Sarve sõnutsi soodustas kuum ja kuiv suvi turba kogumist, mistõttu toodang ületas eelmise aasta oma. Juunis ja juulis oli minimaalselt sademeid ja seegi aitas turba kogumisele kaasa. Samas tekitas pikalt püsinud kuumus tuleohu. Õnnetusi siiski ei olnud. Samas on turba­aunadel võrreldes eelmiste aastatega kõrgem temperatuur, mida tuleb pidevalt jälgida. Lisaks oli hooajatöölistel kuuma tõttu raske ja tööpäevaga pidi alustama varahommikul, kui veel jahe oli.

Nurme Turba tootmisbaas asub Pärnumaal Sauga vallas Nurme külas. Järjepideva tootmise alguseks saab seal lugeda juba aastat 1958. Aasta ringi on tööl 40 inimest, suvel võetakse veel 10–15 töötajat juurde. Hooajatöölisi on kergem leida juulis ja augustis, kui õpilastel kool läbi. Sarve sõnul on paljud noored oma esimese töökogemuse just seal saanud.

Talvel realiseeritakse kogutud turvast. Selleks tuleb turvas tootmisalalt välja vedada, pakkida ja laevale laadida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles