Vana mööbli taastamises pole midagi võimatut

Copy
Ivari Maar on viisteist aastat mööbli restaureerimise kursusi korraldanud.
Ivari Maar on viisteist aastat mööbli restaureerimise kursusi korraldanud. Foto: Erakogu

Järjest enam on neid, kes enne mõne mööblitüki äraviskamist mõtlevad, kas see on ikka mõistlik. Seda eriti siis, kui vana ese ühendab mitut põlvkonda või kannab möödunud aegade pärandit. Väga väärtusliku mööbli restaureerimine tipptasemel eeldab küll põhjalikku ettevalmistust ja kogemusi, aga veidigi lihtsamad tööd saab huviline isegi tehtud.

Alustada võiks teadmiste omandamisest, olgu teabe otsimise kohaks internet või, veel parem, vastavad kursused, mida mitmel pool Eestis korraldatakse. „Võimatut ei ole siin midagi,” kinnitas viisteist aastat mööbli restaureerimise kursusi korraldanud Vivendi koolituskeskuse juhendaja ja meister Ivari Maar.

Nokitsemishuvi kasvab

Inimeste huvi vana mööbli kordategemise vastu on tõusuteel. „Enam kui kümme aastat on meie kursused olnud huvilistega pea alati täidetud. Soov midagi ise teha pole kadunud ja viimasel kahel aastal on see veelgi kasvanud. Võib ka olla, et maailma kimbutav viirus on pannud inimesi endale tegevust otsima. Õpetame nii mööblit restaureerima kui uut ehitama ning mõlema osas võime rõõmsalt kinnitada, et teeme vajalikku tööd,” tundis meister heameelt.

Maar usub, et vanale mööblile uue elu andmine annab tunnistust inimeste väärtushinnangutest. „Päris palju lastakse nii meil kui teistel spetsialistidel mööblit restaureerida tellimustööna, aga kursustel osalejad kinnitavad, et ise tehes tugevneb nende side restaureeritava esemega ning ilma ei saaks nad oma kätega loomise ja vaevanägemisega kaasnevat positiivset emotsiooni.”

Kui täpsust taga ajada, on meistri sõnul vanale mööblile uue elu andmisel mitu taset ja raskusastet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles